Charlotte Labee

10 kenmerken van een groeimindset

Groeimindset is een begrip dat steeds meer bekendheid geniet. Scholen besteden in toenemende mate aandacht aan de ontwikkeling van mindset bij kinderen en ook volwassenen verdiepen zich steeds vaker in persoonlijke ontwikkeling en het trainen van een positieve mindset. Hieronder lees je over de 10 belangrijkste kenmerken van een groeimindset.

1). Volharding

Mensen met een groeimindset geven niet op in moeilijke tijden en weten dat volharding de weg is naar succes. Zij zien het maken van fouten en het ervaren van tegenslagen als de beste manier om sneller te leren en te groeien. Mensen met een vaste mindset (fixed mindset) daarentegen laten zich eerder uit het veld slaan wanneer dingen niet gaan zoals gehoopt.

2). Positiviteit

Mensen met een groeimindset zijn optimistisch ingesteld en zien in elke omstandigheid het positieve. Net als iedereen ervaren ze uitdagende perioden in hun leven, maar hun positiviteit maakt het makkelijker om oplossingen te zien en problemen om te zetten in kansen. Deze positieve levenshouding weet anderen vaak te inspireren.

3). Hulp

Mensen met een groeimindset zijn eerder geneigd om anderen te helpen. Zij beseffen dat andermans succes niets afdoet aan hun eigen succes, maar juist mogelijkheden biedt om samen te groeien. Ook merken zij in de praktijk dat ze veel voldoening halen uit het helpen van anderen en hierdoor meer zingeving ervaren in het leven.

4). Discipline

Mensen met een groeimindset hebben bovengemiddeld veel discipline. Ze geloven dat ze hun dromen kunnen bereiken door hard te werken en simpelweg niet te verzaken. Dit in tegenstelling tot mensen met een vaste mindset, die hun hoop vaker gevestigd hebben op hun aangeboren talenten en hierdoor minder de nadruk leggen op het ontwikkelen van discipline.

5). Actie

Mensen met een groeimindset zijn actiegericht. Ze verspillen geen tijd aan eindeloos dagdromen en laten zich ook niet tegenhouden door mogelijke beren op de weg. Ze starten klein, dromen groot en blijven gestaag doorwerken aan hun doelen. Doordat hun inspanningen blijven optellen, bereiken ze op lange termijn vaak doelen die door anderen voor onmogelijk werden gehouden.

6). Heden

Mensen met een groeimindset leven in het heden. Ze blijven niet hangen in het verleden of alsmaar piekeren over de toekomst. Dit verandert immers niets aan de huidige situatie. Mensen die vaker in het heden leven zijn doorgaans niet alleen succesvoller, maar ook gelukkiger. Dit komt omdat ze hun brein minder belasten met negatieve en stressvolle reflecties over het verleden of de toekomst.

7). Zelfvertrouwen

Mensen met een groeimindset hebben zelfvertrouwen, zonder dat dit omslaat in enige vorm van arrogantie. Geloof in jezelf is nodig om erop te vertrouwen dat je doet wat je met jezelf afspreekt en je weet te redden in uitdagende omstandigheden. Wanneer anderen bijvoorbeeld zeggen dat je iets niet gaat lukken, is het belangrijk om op je eigen kracht en doorzettingsvermogen te vertrouwen.

8). Leren

Mensen met een groeimindset hebben de intrinsieke behoefte om altijd nieuwe dingen te leren. Alleen dan is het mogelijk om iedere dag vooruitgang te boeken. Dit verklaart waarom mensen met een groeimindset weinig last hebben van faalangst of perfectionisme. Hoe vaker je immers fouten maakt, des te meer dingen je leert.

9). Maakbaarheid

Mensen met een groeimindset geloven dan ook dat alles uiteindelijk te leren is. Vrijwel elke vaardigheid is te ontwikkelen, zelfs als je hiervoor ogenschijnlijk minder aanleg hebt. Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit van het brein. De hersenen kunnen je hele leven lang nieuwe verbindingen tussen neuronen aanmaken en zich hierdoor altijd en overal ontwikkelen.

10). Risico

Mensen met een groeimindset zijn eerder geneigd een gecalculeerd risico te nemen. Ze willen zich niet laten tegenhouden door alles wat er mis kan gaan, want dan zouden ze geen actie ondernemen. Een groter risico brengt in het leven vaak ook een grotere beloning met zich mee en vergroot de kans op persoonlijke groei.

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!