Charlotte Labee

3 redenen waarom visolie gezond is

Wanneer het over omega 3 gaat, gaat het vaak over visolie. Dat is begrijpelijk, want visvetzuren behoren tot de essentiële omega 3-vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Toch zijn er ook mensen die stellen dat je omega 3 net zo goed uit plantaardige bronnen kunt halen. Wat is nu de waarheid en wat maakt visolie volgens veel gezondheidsexperts zo gezond?

Wat is visolie?

Laten we beginnen door op te helderen wat visolie nu precies is. Visolie is geraffineerde olie die afkomstig is van vis en schaal- en schelpdieren. De olie wordt voor menselijke consumptie gezuiverd van gifstoffen, wat belangrijk is door vervuiling van oceanen. Hoe hoogwaardiger dit raffinageproces, hoe zuiverder de visolie is en hoe beter waardevolle voedingsstoffen behouden blijven.

Visolie bevat van nature veel van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, doordat vissen in de oceaan algen eten die hier rijk aan zijn. Vissoorten met hoge EPA- en DHA-concentraties zijn onder meer haring, wilde zalm, makreel, ansjovis en sardines. Een uitstekende bron van visolie is daarnaast kabeljauwolie, die gemaakt wordt van de lever van de kabeljauw.

3 redenen waarom visolie gezond is

Hoewel algenolie een goed alternatief is voor vegetariërs en veganisten, lijdt het geen twijfel dat visolie een gezonde aanvulling kan zijn op je dagelijkse voedingspatroon. Het is dan ook zonde dat veel mensen te weinig van deze essentiële omega 3-vetzuren binnenkrijgen, want deze meervoudig onverzadigde vetzuren bieden onder meer de volgende 3 gezondheidsvoordelen:

1). Visolie en de hersenen

In vette vissoorten is het vetzuur DHA vaak in ruime mate aanwezig. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. De inname van DHA door een zwangere is daarnaast goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de fœtus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen.

In veel visoliën is DHA in een minder hoge concentratie aanwezig dan EPA. Vaak is er sprake van een EPA:DHA-verhouding van 3:2 of 4:1. Als het je specifiek te doen is om de gezondheidseffecten van DHA, kies je beter een visoliesupplement dat relatief veel DHA bevat. Pure Omega 3 Olie is hiervan een goed voorbeeld en bevat zelfs meer DHA (460 mg) dan EPA (380 mg).

2). Visolie en het gezichtsvermogen

De DHA in visolie helpt niet alleen om de hersenfunctie normaal te houden, maar is ook goed voor het gezichtsvermogen. DHA speelt een rol in het functioneren van het netvlies en ondersteunt de conditie van het oog. Daarnaast draagt inname van DHA door een zwangere bij tot de normale ontwikkeling van de ogen van de (ongeboren) baby en tijdens borstvoeding.

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks gemiddeld 200 mg omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen om aan voldoende EPA en DHA te komen. Belangrijk om te benoemen is dat het hierboven beschreven gunstige effect van DHA op de hersenen en het gezichtsvermogen pas wordt verkregen bij een dagelijkse inname van ten minste 250 mg DHA.

3). Visolie en hart- en bloedvaten

DHA en EPA komen in de natuur vrijwel altijd samen voor en hebben dan ook een synergetische werking. Zo dragen deze vetzuren bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed. Dit is belangrijk, want een hoog triglyceridengehalte in het bloed wordt geassocieerd met hoge cholesterolwaarden en kan daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g EPA en DHA, waarbij de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen niet meer dan 5 g mag bedragen.

Bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA hebben deze vetzuren ook een gunstige invloed op het hart. Bovendien ondersteunen ze een normale bloeddruk. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA, waarbij de aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen niet meer dan 5 g mag bedragen. Een visolie die EPA en DHA in de juiste hoeveelheden bevat, kan dan ook een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voedingspatroon.

Meer weten over visolie en omega 3?

Vraag jij je af of je voldoende omega 3 binnenkrijgt of wil je simpelweg weten welke visolie voor jou het meest geschikt is? Maak dan gebruik van mijn gratis supplementadvies. Op basis van jouw specifieke leefstijl en behoeften ontvang je advies op maat van een gecertificeerd orthomoleculair therapeut. Voor direct inzicht in eventuele tekorten kun je ook een Omega 3 Test doen.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Kun je maar niet ontspannen tijdens je vakantie? Dit zegt het over je brein

Herken je dit: heb je eindelijk die welverdiende vakantie, lijk je maar niet te kunnen ontspannen. Je brein blijft overuren draaien

Stress op de werkvloer: hoe voorkom je als werkgever burn-out?

Steeds meer mensen kampen met burn-out als gevolg van stress op de werkvloer. Dit ligt niet altijd aan een te hoge

3 redenen waarom visolie gezond is

Wanneer het over omega 3 gaat, gaat het vaak over visolie. Dat is begrijpelijk, want visvetzuren behoren tot de essentiële omega

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!