Charlotte Labee

4 tips voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing

Dankzij ons neuroplastische brein kunnen we ons hele leven lang nieuwe dingen leren. Met name in onze jonge jaren is persoonlijke ontwikkeling hierdoor bijna vanzelfsprekend. Op latere leeftijd verandert dit en kunnen we soms het gevoel krijgen stil te staan in onze groei. In dit artikel geef ik daarom 4 tips om je zelfontwikkeling en zelfontplooiing te stimuleren.

Wat is zelfontwikkeling en zelfontplooiing?

Zelfontwikkeling en zelfontplooiing zijn in principe inwisselbare begrippen. Beide termen draaien om het vermogen om aan jezelf te werken door middel van zelfreflectie. Naar aanleiding hiervan kun je persoonlijke doelen stellen die aansluiten op jouw ambities en de acties ondernemen die nodig zijn om de hiervoor gewenste competenties ontwikkelen.

Zelfontplooiing is zeer belangrijk voor je levensgeluk, omdat niets zo gelukkig maakt als het doen van de dingen die je het leukste vindt en waaruit je de meeste voldoening haalt. Een essentieel onderdeel van zelfontwikkeling is dan ook het vinden van je zingeving. Als je eenmaal weet waar je elke dag voor wilt opstaan, dan weet je wat ervoor nodig is om dit te bereiken.

Voorbeelden van zelfontplooiing

Hieronder een aantal voorbeelden van zelfontwikkeling:

  • Een nieuwe baan zoeken waar je gelukkiger van wordt
  • Een cursus volgen om meer over een bepaald onderwerp te leren
  • Een stilte retraite doen om rust te vinden en antwoorden te krijgen
  • Een boek lezen om je te laten inspireren over een interesse
  • Een coach inschakelen om beter in balans te komen en je bewustzijn te vergroten
  • Hypnotherapie doen om fysieke of mentale klachten te verminderen of verhelpen
  • Zelf een coach worden om anderen te helpen met dat wat jij geleerd hebt

4 tips voor zelfontwikkeling en zelfontplooiing

Heb jij het gevoel dat je op bepaalde vlakken in je leven al enige tijd stilstaat? Dan is er op deze gebieden ruimte voor persoonlijke groei. Hieronder geef ik 4 tips om de neuroplasticiteit van je brein optimaal te benutten en zo je zelfontwikkeling te stimuleren:

1). Verander je breinprogrammering (overtuigingen negatieve gedachten bijv. burn-out)

Je breinprogrammering ligt aan de basis van je overtuigingen en wereldbeeld. Vaak is het daarom je programmering die je in de weg staat bij zelfontplooiing. Zo kun je bijvoorbeeld in een baan blijven hangen die je geen voldoening geeft, omdat je gelooft dat je droombaan onbereikbaar is. Of je besluit die ene cursus niet te kopen, omdat je vindt dat jouw zelfontwikkeling het geld niet waard is.

Veel onderbewuste overtuigingen belemmeren niet alleen jouw zelfontplooiing, maar zorgen ook voor faalangst, perfectionisme of zelfs een burn-out. Probeer je eigen negatieve gedachten en overtuigingen daarom objectief te analyseren en vraag je af of ze echt waar zijn. Vaak is dat niet zo, waardoor je er voor je persoonlijke groei beter aan doet om je breinprogrammering te veranderen.

2). Versnel je zelfontwikkeling met een cursus of coach

Persoonlijke ontwikkeling is niet makkelijk en al helemaal niet als je het volledig op eigen kracht moet doen. Gelukkig zijn er andere mensen die dit traject al eerder hebben doorlopen en weten welke stappen nodig zijn om jezelf maximaal te ontplooien. Vaak bieden deze experts coaching of cursussen aan om hun ervaringen op een laagdrempelige manier te delen.

Hoewel een cursus of coach niet absoluut noodzakelijk is voor je persoonlijke ontwikkeling, zijn het waarschijnlijk wel de meest effectieve manieren om je zelfontplooiing te versnellen. Een goede coach stelt de juiste vragen en zet je aan het denken en in een cursus krijg je informatie en opdrachten die je uit je comfortzone brengen. Dit kan zeer waardevol zijn in je proces van zelfontwikkeling.

3). Gun jezelf voldoende ruimte en ontspanning

Jezelf ontplooien kan alleen vanuit een basis van voldoende ruimte en ontspanning. Veel mensen willen zichzelf ontwikkelen, maar besteden al hun tijd aan doorlopende verplichtingen in hun werk- en privéleven. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om op andere vlakken in het leven te groeien, want persoonlijke groei kost tijd, aandacht, energie en moeite.

Maak van je zelfontwikkeling daarom een prioriteit en reserveer hiervoor genoeg uren per week. Wil je bijvoorbeeld een bepaald boek uitlezen? Maak hier dan in je agenda bewust tijd voor vrij, want anders komt het er in de praktijk vaak niet van. Neem daarnaast voldoende tijd voor ontspanning, want in een gestreste toestand is je brein gesloten en kun je jezelf per definitie niet ontplooien.

4). Stel SMART-doelen voor je zelfontplooiing

Succesvolle zelfontwikkeling begint met het stellen van heldere en haalbare doelen. Alleen als je precies weet waar je naartoe wilt werken, kun je immers de benodigde stappen zetten om dit doel te bereiken. Vage of onrealistische doelen gaan ten koste van je motivatie en zorgen er hierdoor voor dat je sneller opgeeft en terugvalt in oude patronen.

Het is daarom belangrijk om altijd SMART-doelen te stellen voor je zelfontplooiing. Deze doelen zijn specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdgebonden. Hierdoor is de kans dat je deze doelen nastreeft een stuk groter en werk je veel gerichter aan je zelfontwikkeling. Meer weten over het formuleren van SMART-doelen? Lees dan dit artikel.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Kun je maar niet ontspannen tijdens je vakantie? Dit zegt het over je brein

Herken je dit: heb je eindelijk die welverdiende vakantie, lijk je maar niet te kunnen ontspannen. Je brein blijft overuren draaien

Stress op de werkvloer: hoe voorkom je als werkgever burn-out?

Steeds meer mensen kampen met burn-out als gevolg van stress op de werkvloer. Dit ligt niet altijd aan een te hoge

3 redenen waarom visolie gezond is

Wanneer het over omega 3 gaat, gaat het vaak over visolie. Dat is begrijpelijk, want visvetzuren behoren tot de essentiële omega

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!