Charlotte Labee

6 leuke weetjes over je eigen brein

Het brein is het meest complexe en belangrijke orgaan in het menselijk lichaam. Het is verantwoordelijk voor wat je voelt, denkt, zegt en doet. Toch weten veel mensen minder over deze ongelooflijke supercomputer in hun hoofd dan over de willekeurige spieren die ze in de sportschool trainen.

Tijd om daar verandering in te brengen! Dit zijn 6 leuke en bijzondere feitjes over het brein die jij wellicht nog niet kende:

 

1). Je geheugencapaciteit is vrijwel oneindig

Je hersenen bevatten ongeveer 86 biljoen (86.000.000.000.000) hersencellen, ook wel bekend als neuronen. Deze neuronen zijn met elkaar verbonden via meer dan 1 quadriljoen (1.000.000.000.000.000.000.000.000) verbindingen. Begint het je al te duizelen?

Je capaciteit om informatie op te slaan in je geheugen is dan ook vrijwel oneindig. In bepaalde gevallen kan het geheugen echter worden aangetast, doordat neuronen beschadigd raken en stoppen met functioneren. Denk hierbij aan vormen van dementie zoals alzheimer.

 

2). Hersenoperaties kwamen al voor in het stenen tijdperk

Hoewel de neurowetenschap de afgelopen decennia voor intrigerende inzichten heeft gezorgd in het menselijk brein, hadden onze verre voorouders er al kennis van. Zo zijn er meer dan 7000 jaar oude schedels gevonden met duidelijke sporen van schedelboringen voor hersenoperaties.

De operaties moeten bovendien succesvol zijn geweest, want de gaten in de schedels vertonen tekenen van een maanden- of zelfs jarenlang herstelproces. Onderzoekers benadrukken hoe deskundig de operaties zijn uitgevoerd; de neolithische chirurg wist heel goed wat hij deed!

 

3). Je brein werkt sneller dan je denkt

Heb je soms last van brain fog? Dan voelt het op dat moment alsof je hersenen niet snel voor je kunnen werken. Permanent is dit verschijnsel zeker niet, want elk brein heeft het vermogen om zich te herstellen én om razendsnel te functioneren.

Informatie in de hersenen reist namelijk met een snelheid van maar liefst 431 kilometer per uur. Dat werkt zo: neuronen versturen elektrische signalen, die andere neuronen razendsnel bereiken. Treedt er een verstoring op in dit proces, dan kan dit leiden tot symptomen zoals een epileptische aanval.

 

4). Je hersenen opereren op slechts 23 watt

Dat is net zo weinig als een gloeilamp. Bijzonder, als je bedenkt wat je met je brein allemaal kunt. Volgens neurowetenschappers zijn de hersenen krachtiger dan de krachtigste computer die er bestaat. Zelfs geavanceerde kunstmatige intelligentie kan er nog altijd niet aan tippen.

Het is dan ook niet zo gek dat je brein, ondanks dat het maar 2% van je totale gewicht is, maar liefst 20% van je zuurstof en 25% van je voedingsstoffen gebruikt. Hoewel je brein slechts op 23 watt opereert, moet je het dan ook de dingen geven die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

 

5). Je brein kan niet multitasken

Jammer hè? Maar eigenlijk is het misschien maar beter ook. Focus op één ding leidt namelijk tot betere resultaten dan het proberen te doen van meerdere dingen tegelijkertijd. En zelfs als je denkt dat je aan het multitasken bent, is dit volgens neurowetenschappers in de praktijk niet het geval.

Wat je dan feitelijk doet, staat bekend als multiswitchen; het snel heen en weer schakelen tussen verschillende taken. Multiswitchen is bewezen ineffectief, aangezien uit onderzoek blijkt dat het 2 keer zolang duurt en leidt tot 2 keer zoveel fouten. Streef daarom altijd naar een laserfocus!

 

6). Googlen is niet goed voor je brein

De kans is groot dat je dit artikel hebt gevonden via Google. Wel zo handig, want met één muisklik hebben we tegenwoordig toegang tot een oneindige hoeveelheid informatie. Helaas wordt ons brein hier ook lui van, want het onthouden van informatie is nauwelijks nog nodig. Net als een spier wordt het brein zwakker als je het niet gebruikt.

Niet voor niets hebben steeds meer mensen moeite om zich gedurende een langere tijd te concentreren. Onderzoek laat zien dat de gemiddelde aandachtsspanne tegenwoordig is gedaald tot circa 8 seconden. Lees je al vanaf het begin van dit artikel ononderbroken mee? Dan presteer je dus bovengemiddeld!

 

Nog meer leren over je eigen brein?

Uit de bovenstaande feitjes komt naar voren dat je brein enorm krachtig is, maar niet altijd optimaal kan functioneren. Wil jij de maximale capaciteit van je hersenen benutten en voorgoed af van klachten zoals concentratieproblemen en brain fog? Maak dan gebruik van ons orthomoleculair advies op maat, lees mijn boeken of doe de gratis Brain Balance Masterclass!

Bestel Nu!

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde

Courgettepasta met asperge en zongedroogde tomaat

Benodigdheden 1 ui 2 teentjes knoflook 300 gr spinazie 1 rode paprika 200 gr courgette pasta 50 gr groene aspergetips rasp

Bieten bananenbrood

Benodigdheden 170 gram voorgekookte rode bietjes 4 (rijpe) bananen 3 eieren 150 gram speltmeel 25 gram rauwe cacaopoeder 80 gram walnoten

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!