Charlotte Labee

Back to school: zo geef je je brein een extra boost

De scholen zijn deze week weer begonnen, mensen gaan weer volop aan het werk. Dat is even schakelen voor het brein! Het kan daarom wel een steuntje in de rug gebruiken. Met deze tips geef je je brein een extra boost voor een optimale concentratie en energie.

 

Je brein activeren

Je brein kan soms best een beetje lui zijn: het doet graag zo min mogelijk werk. Dit merk je vooral als je in de automatische piloot schiet. Je doet dingen zonder er bewust bij na te denken, waardoor je later denkt: wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan? Hoewel dit soms best handig is, wil je natuurlijk niet dat het lastig voor je brein wordt om weer actief aan het werk te gaan. Er zijn een aantal simpele oefeningen die je kunt doen om je brein te activeren en ’wakker te maken’. Dit versterkt het kritisch denken en creativiteit:

  1. Stap aan de ‘verkeerde’ kant van je bed uit
  2. Doe iets wat je eng vindt, bijvoorbeeld iemand op straat een compliment geven
  3. Bewegen (als de hartslag maar omhooggaat)
  4. Volg een andere route naar huis
  5. Schrijf met je niet-dominante hand

 

Meditatie

Minstens zo belangrijk voor je brein als uitdaging is ontspanning. Een overwerkt brein kan niet goed functioneren. De twee beste manieren om je brein te ontspannen zijn slapen en mediteren. Het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie stress vermindert, het humeur verbetert én cognitieve functies als het geheugen versterkt. Als je mediteren lastig vindt, begin je klein met vijf tot tien minuten per dag. Net zoals alle vaardigheden, kost het tijd en herhaling tot je het onder de knie hebt. Geef dus niet te snel op!

 

Beweging

Ik noemde ‘m net al kort, maar uit talloze onderzoeken is gebleken dat beweging essentieel is voor een gezond brein. Beweging zorgt er namelijk voor dat je brein neurotrofines afgeeft: stofjes die nodig zijn voor een normaal functioneren van je brein, maar die er ook voor zorgt dat zenuwcellen groeien en langer overleven. Oftewel: de cognitieve functies van je brein versterken. Ook maak je bij beweging endorfines aan, waar je je energiek en gelukkig door voelt.

 

Voedingsstoffen

Als laatste spelen voedingsstoffen een enorm belangrijke rol in de gezondheid van ons brein, en dus onze cognitieve functies. Twintig procent van de voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein. Ons brein is dus enorm ‘hongerig’ en heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Niet zo gek ook, als je je realiseert hoe hard ons brein de hele dag werkt. Daarom is het belangrijk om in de basisbehoefte van je brein te voldoen wat betreft voeding: genoeg vocht, voldoende voedingsstoffen en vooral veel gezonde vetten (omega 3).

 

Maar daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsstoffen die op bepaalde hersengebieden inwerken en zo extra kunnen supporten. Denk hierbij aan vitamine B5 en B12. B5 draagt bij aan de mentale prestaties en weerstand tegen stress, en ondersteunt bij geestelijke inspanning. B12 is goed voor de leerprestatie, het concentratievermogen en geheugen. Beide vitamines ondersteunen het energieniveau.

 

Me-time nemen: wat is het, en waarom is het zo belangrijk?

Me-time nemen: het klinkt voor velen als een onbereikbare droom. Drukte met werk, het gezin en dagelijkse beslommeringen zorgt ervoor dat

6 gouden tips voor een ontspannen ochtendroutine tegen stress

Overprikkeld en gestrest, dat zijn we in onze huidige maatschappij helaas maar al te vaak. Maar klachten als hersenmist, vermoeidheid, verminderde

Zó overprikkeld is ons brein, blijkt uit onderzoek

Ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!