Charlotte Labee

De kracht van ademhaling voor je mentale gezondheid

Onze primaire levensbehoefte? Ademhaling! We houden het immers niet langer dan 3 minuten vol zonder zuurstof. ‘Maar ademhalen gaat toch op de automatische piloot?’ Jazeker! Maar wat nou als deze automatische piloot verkeerd is afgesteld? Wat als je dag in, dag uit op de verkeerde manier ademt… Dit is bij maar liefst 80% van de bevolking het geval en het heeft een grote invloed op onze mentale gezondheid.

De basis van ademhaling

Laten we beginnen met het ‘waarom’ van ademhalen. De zuurstof die we inademen komt via onze longen in ons bloed terecht. Via ons bloed komt de zuurstof bij onze cellen terecht waar het verantwoordelijk is voor belangrijke processen. De afvalstoffen die tijdens dit proces ontstaan, waaronder CO2, ademen we via onze longen weer uit.

Om ervoor te zorgen dat het gasvormig afval, zoals CO2, uit ons lichaam kan worden verwijderd is het ontzettend belangrijk om op de juiste manier te ademen. We willen namelijk voorkomen dat er schadelijke stoffen achterblijven.

Wat gaat er mis?

Maar waar gaat het dan mis? We leven zoals we ademen en ademen zoals we leven. Bij inspanning gaat onze ademhalingsfrequentie omhoog, bij ontspanning omlaag. Zo zou het tenminste horen te gaan… Echter zorgt de chronische stress die we ervaren ervoor dat deze balans wordt verstoord.

Zelfs als er geen fysieke oorzaak is voor stress, ervaren wij wél stress door alle prikkels die er op ons afkomen. Als we ons hier niet bewust van zijn dan zorgt dit er automatisch voor dat onze ademhalingsfrequentie omhoog gaat. We ademen alsmaar sneller en komen zo in een vicieuze cirkel terecht.  In mijn allernieuwste boek ‘Overprikkeld brein’ ga ik hier nog een stuk dieper op in! Je kunt ‘m nu pre-orderen.

Langdurig te snel en oppervlakkig ademen werkt nadelig op onze gezondheid. We verspillen energie, zijn minder goed in staat ons eten te verteren, worden overspoeld met emoties, hebben een druk hoofd én we verstoren de hartcoherentie… Daar vertel ik je graag wat meer over!

Wat is hartcoherentie?

Met het woord ‘hartcoherentie’ doelen we namelijk op de balans die er wel of niet bestaat tussen de hersenen en het hart. In een ideale situatie zijn deze ‘coherent’, wat betekent dat ze in harmonie samenwerken. Voor onze mentale gezondheid is het van groot belang dat dit het geval is. Dit kunnen we reguleren met onze ademhaling. Hartcoherentie wordt dan ook vaak ingezet om patronen van stress en angst te doorbreken.

We spreken van een hoge hartcoherentie als onze hartslag coherent, ook wel samenhangend, is aan onze ademhaling. Bij een lage coherentie tijdens ontspanning is er sprake van chronische stress, de ademhaling is dan namelijk te snel.

Gezonde ademhaling

Hartcoherentie is ook gelijk de sleutel tot een krachtige ademhaling en daarmee de verbetering van onze mentale gezondheid. Zo gaan we stap voor stap meer leven vanuit rust in plaats van angst en stress. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe het er met jouw ademhaling voorstaat. Zet een timer van één minuut terwijl je op je ‘normale’ manier blijft ademen. Tel je ademhalingen gedurende deze minuut, in en uit is één ademhaling.

Een frequentie van 4 t/m 11 is goed, bij alles hierboven is er écht werk aan de winkel om je ademhaling te versterken en mentale gezondheid te verbeteren! Het is tijd om onze ademhaling structureel in ons voordeel te gaan laten werken. Pre-order nu mijn boek ‘Overprikkeld brein’ om binnen 10 weken meer rust en balans te ervaren! Ook leer ik je in dit boek álles dat je moet weten over de kracht van je ademhaling.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!