Charlotte Labee

De impact van botox op je brein

Jaarlijks ondergaan miljoenen mensen een ingreep met botox om de veroudering tegen te gaan. Pas enkele jaren geleden kwamen onderzoekers erachter dat die ingrepen zo onschuldig niet zijn. Ze kunnen een desastreuse impact hebben op de gezondheid van ons brein.

 

De reis door ons centrale zenuwstelsel

In 2015 toonden onderzoekers aan de Universiteit van Queensland al aan hoe botox via de zenuwen naar ons centrale zenuwstelsel wordt vervoerd. Daarnaast lieten studies bij ratten zien dat Botox vrij makkelijk in ons brein terecht komt.

 

Nadelen van Botox

Dat botox vrij snel in onze hersenen terecht komt is je inmiddels bekend. Maar moeten we ons daar écht zorgen om maken? Ook op deze vraag is het antwoord luid en duidelijk Ja. Ik heb de nadelige effecten van Botox op het brein voor je op een rijtje gezet:

  • Verlies van controle over de handen: het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de handen ligt naast het gebied verantwoordelijk voor de gezichtsfuncties. Zwitserse onderzoekers ontdekte dat Botox-injecties niet alleen de gezichtsfuncties, maar ook de controle over de handen verminderen.
  • Verminderd vermogen om gezichtsuitdrukkingen te lezen: non-verbale communicatie is primair voor hoe we communiceren. Spiegelneuronen zorgen ervoor dat we gezichtsuitdrukkingen nabootsen om de ander te begrijpen. De Botox-injecties verminderen de gezichtsfuncties en beperken hiermee de communicatie.
  • Vulstoffen zijn problematisch: naast Botox worden er vulstoffen gebruikt om veroudering te verminderen. Ook deze vulstoffen hebben drastische bijwerkingen. Zo zijn er klachten binnengekomen over beroertes of blindheid. Dit wordt veroorzaakt doordat de vulstoffen in een bloedstroom of slagader terecht komen.

 

Natuurlijke anti-aging

Mooi oud worden willen we allemaal, daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je niet aan de botox hoeft te beginnen.

Bestel Nu!

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde

Courgettepasta met asperge en zongedroogde tomaat

Benodigdheden 1 ui 2 teentjes knoflook 300 gr spinazie 1 rode paprika 200 gr courgette pasta 50 gr groene aspergetips rasp

Bieten bananenbrood

Benodigdheden 170 gram voorgekookte rode bietjes 4 (rijpe) bananen 3 eieren 150 gram speltmeel 25 gram rauwe cacaopoeder 80 gram walnoten

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!