Charlotte Labee

Gezondheid

een gezond brein is nodig voor een gezond lichaam

 

Wat is gezondheid?

Bij gezondheid denken veel mensen aan lichamelijk functioneren. Maar gezondheid behelst meer dan je lichaam alleen. Ook je mentale en emotionele toestand spelen een belangrijke rol in een gezond leven. Er is een bovendien een interessante overeenkomst tussen al deze facetten: ze vinden allemaal hun oorsprong in de hersenen.

Een gezond brein is dan ook een eerste voorwaarde voor een leven in gezondheid. Maar wat maakt een brein nu precies gezond? Het antwoord vinden we in de evolutie en de werking van verschillende hersengebieden. Bewuste en onbewuste systemen strijden in het brein om voorrang en krijgen van jou onder invloed van omgevingsfactoren wel of geen prioriteit. Slaat de balans teveel door naar één systeem? Dan gaat dat ten koste van de gezondheid van je hersenen en daarmee die van jou als mens.

Hoe Kun Je Gezonder Leven?

Nu je weet dat gezondheid begint in je brein, ben je een stapje dichterbij een gezond leven. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je de werking van je hersenen positief kunt beïnvloeden. Het draait hierbij vooral om het wegnemen van dat wat slecht is, zodat er ruimte ontstaat voor dat wat goed is. Voor vrijwel elk mens zijn deze slechte en goede invloeden vergelijkbaar. Want ondanks onze soms grote individuele verschillen, vertonen onze hersenen verrassend veel gelijkenis!

Een voorbeeld van een zeer negatieve invloed op onze hersenen is bijvoorbeeld stress. Een chronisch verhoogd stressniveau is zelfs zó schadelijk, dat je brein er letterlijk van krimpt. Een positieve invloed daarentegen hebben momenten van geluk, die je in een gezondere fysieke en mentale staat brengen en je hersenen weer ruimte geven voor groei en neuroplasticiteit. Een goede balans tussen deze verschillende invloeden is nodig voor een brein in goede balans en gezondheid.

Gezond in beweging

Gezondheid Begint Bij Brain Balance

Brain Balance bereiken is echter complexer dan alleen het verminderen van stress en het vergroten van geluksmomenten. Ook je mindset, voeding, rust en beweging dragen allemaal een steentje bij. En om het nog ingewikkelder te maken hebben al deze factoren ook nog eens invloed op elkaar.

Nu begrijp je waarom het zo makkelijk is om in een vicieuze cirkel terecht te komen; zowel positief als negatief. Vermoeidheid leidt bijvoorbeeld sneller tot ongezond eten (je grijpt eerder naar chips en koekjes), wat weer ten koste gaat van je zelfbeeld en mindset.

Aan de andere kant zorgt ’s ochtends sporten dat je de dag met een energiek gevoel begint en waarschijnlijk beter op je eten let (anders is het zonde van die workout!). Voor Brain Balance en gezondheid moet je de belangrijkste pijlers in je leven dus goed op orde hebben.

Brainfood: De Basis Voor Gezonde Voeding

Aan één van deze pijlers wil je voor je gezondheid nog wat extra aandacht besteden: voeding. Je hersenen hebben dagelijks 45 voedingsstoffen nodig om optimaal te presteren. Het verbeteren van je eetgewoonten ligt daarom iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld het vermeerderen van je dagelijkse hoeveelheid beweging. In mijn boek  vind je heerlijke recepten die ervoor zorgen dat je al deze waardevolle voedingsstoffen op een leuke en makkelijker manier binnenkrijgt.

Voeding die erg gezond is voor je hersenen, noem ik ook wel brainfood. Dit soort eten helpt om de balans in je hersenen te herstellen en je hersencapaciteit te versterken. Dit heeft weer een positieve invloed op alle andere gebieden in je leven en draagt bij aan de gezondheid van je lichaam en geest. Met praktische én lekkere brainfood-recepten zul je al binnen korte tijd de gunstige effecten van voedingsstoffen zoals omega 3, choline, voedingsvezels, antioxidanten en vitaminen ervaren.

Leef Gezonder Met Het Golden Growth Model

Het in je leven integreren van nieuwe en gezonde gewoonten op het gebied van voeding, rust, beweging, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling doe je niet zomaar. Daarom heb ik het Golden Growth Model ontwikkeld, dat jou helpt om in 6 stappen een stuk gezonder te gaan leven. De Kaizen-methode in het model zorgt ervoor dat je nieuwe gezonde levensstijl een blijvertje is. Hierdoor zijn je resultaten niet meer afhankelijk van tijdelijke motivatie.

Het Golden Growth Model heeft zijn effectiviteit inmiddels ruimschoots bewezen. Al duizenden mensen hebben hun leven een positieve en gezonde wending gegeven met de makkelijk toe te passen m’n tips. Wil jij ook gezonder gaan leven, terwijl je daarbij ook nog eens meer geniet van het leven? Lees dan mijn boek, mijn wekelijkse blogartikelen boordevol gezondheidstips of volg de speciale The Golden Growth Academy® online cursus.

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!