Charlotte Labee

Heb jij een burn-out? Herken deze 8 klachten

20% van de werkende Nederlanders ervaart jaarlijks fysieke of mentale klachten als gevolg van een burn-out. Op een beroepsbevolking van ruim 8 miljoen mensen betekent dit dat maar liefst 1,6 miljoen mensen in ons land anno 2021 kampen met burn-out gerelateerde klachten.

Een burn-out is een toestand van ernstige lichamelijke en geestelijke uitputting, die veroorzaakt wordt door chronische stress en emotionele overspannenheid. Dit kan leiden tot een breed scala aan symptomen, die in eerste instantie niet altijd geassocieerd worden met een burn-out.

Heb jij klachten waarvan je twijfelt of ze het gevolg zijn van een burn-out? Vergelijk deze symptomen dan met de 8 meest voorkomende klachten door een burn-out in de onderstaande checklist:

 

1). Duizelig door burn-out

Duizeligheid kan het gevolg zijn van chronisch stressvolle omstandigheden, die het brein blootstellen aan een stortvloed van zintuiglijke informatie. De hersenen kunnen deze overvloed aan informatie lastig verwerken en raken hierdoor overbelast, met duizeligheid tot gevolg. Daarnaast kan stress leiden tot een snellere ademhaling en daarmee tot hyperventilatie en een duizelig gevoel.

 

2). Tintelingen door burn-out

Veel mensen ervaren af en toe of geregeld tintelingen in hun handen, armen, voeten, benen, schouders, nek of gezicht. Vaak zijn deze tintelingen het gevolg van stress, die de hormonale balans in het brein in de war brengt. Net als duizeligheid worden tintelingen in verband gebracht met hyperventilatie. Hierdoor kan de zuurgraad in het bloed veranderen en bloedvaten vernauwen.

 

3). Vergeetachtig door burn-out

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met een burn-out minder goed scoren op cognitieve geheugentests. Deze vergeetachtigheid kan zelfs aanhouden tot jaren na het officiële herstel van een burn-out. Dit illustreert volgens neurowetenschappers het belang van een tijdige of preventieve aanpak voor burn-out, want de gevolgen ervan kunnen ernstig en langdurig zijn.

 

4). Spierpijn door burn-out

Bij stress maken de hersenen het lichaam klaar om snel op dreigend gevaar te reageren. Dit doet het brein door bepaalde spieren aan te spannen, wat een onderdeel is van de vecht-of-vluchtreactie. Chronische stress zorgt voor constant gespannen spieren die stijf en pijnlijk worden. Hierdoor kan een aandoening zoals Repetitive Strain Injury (RSI) en uiteindelijk ook uitval op werk ontstaan.

 

5). Hoofdpijn door burn-out

Hoofdpijn is een van de eerste symptomen die mensen met veel stress ervaren. Vaak gaat het om een doffe en zeurende pijn die doet denken aan de klachten bij migraine. Dit staat ook wel bekend als spanningshoofdpijn. De gevoelens van spanning bouwen zich bij een burn-out doorgaans op in de nek of schouders en trekken vervolgens door naar het hoofd, met soms misselijkheid tot gevolg.

 

6). Koorts door burn-out

Daar waar veel van de bovengenoemde symptomen voorkomen in het beginstadium van een burn-out, komt koorts meestal voor in de laatste en acute fase. Het brein en lichaam zijn dan dusdanig uitgeput dat er nauwelijks nog weerstand is tegen griep en verkoudheid. Het verhogen van de weerstand begint in dat geval met het wegnemen van de factoren die de stress veroorzaken.

 

7). Zweten door burn-out

Veel mensen met een burn-out hebben last van overmatig zweten. Met name nachtelijk zweten komt veel voor, omdat de hersenen en het lichaam onverwerkte stress tijdens de slaap verwerken. Hierdoor gaat het hart sneller pompen en stijgt de activiteit in de amygdala, net als de aanmaak van stresshormonen en lichaamstemperatuur. Dit kan weer leiden tot een rusteloze REM-slaap.

 

8). Depressie door burn-out

Een burn-out wordt vaak verward met een depressie, terwijl de beide aandoeningen verschillend zijn. Toch kan een depressie wel het gevolg zijn van een burn-out, doordat een hogere aanmaak van stresshormoon cortisol de aanmaak van de stemmingsverbeterende neurotransmitter serotonine ontregelt. Ook werkt chronische vermoeidheid futloosheid en daarmee depressiviteit in de hand.

 

Komen mijn klachten door een burn-out?

Ervaar jij dagelijks een of meerdere van de hierboven genoemde symptomen? Dan is de kans aanwezig dat je chronische stress hebt of in een gevorderder stadium van een burn-out bent beland. Een persoonlijk cortisol onderzoek kan je hierover meer inzicht verschaffen. Bekijk ook mijn online burn-out training voor meer informatie en concrete oefeningen om een burn-out te voorkomen.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!