Charlotte Labee

Hoe gezonder je eet, hoe jonger je brein

Je brein jong eten, kan dat? Ja! En dan gaat het niet alleen om de dingen die je wel eet, maar ook om de dingen die je niét eet. Want door de juiste voeding tot je te nemen, voorkom je dat jouw brein te snel veroudert.

 

Als jij ouder wordt, veroudert je brein met je mee: dat is logisch. Het probleem is alleen dat we niet alleen steeds ouder worden, maar ook steeds ongezonder leven. Dat zorgt ervoor dat ons brein zo snel veroudert dat we op latere leeftijd tegen grote problemen aanlopen. Het aantal mensen dat dementie of Parkinson krijgt neemt niet voor niets op een schrikbarend tempo toe. Ook andere breinziektes, zoals ADHD, depressie en burn-outs komen steeds meer voor.

 

Een groot deel van dit probleem zit ‘m in voeding. Minimaal twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaan naar ons brein. Dat orgaan heeft dus enorm veel ‘brandstof’ nodig om goed te functioneren. Je kunt je daarom voorstellen dat je brein eronder gaat leiden wanneer het niet genoeg, of juist de verkeerde, voedingsstoffen binnenkrijgt. Het veroudert sneller en kan daarom niet optimaal meer functioneren.

 

Belangrijke voedingsstoffen voor het brein

Uit de neurowetenschap is gebleken dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die de cognitieve functies van het brein ondersteunen, en zelfs bij ouderen tot cognitieve verbetering kunnen leiden. Het gaat daarbij om voeding dat de stoffen resveratrol, quercetine en fisetine bevat. Dit zijn polyfenolen en flavonoïnden die ‘dode’ cellen in het brein afvoert. Die dode cellen (ook wel senescente cellen genoemd) belemmeren het functioneren van het brein. Ze worden bijvoorbeeld geassocieerd met verouderingsgerelateerde klachten en ziektebeelden.

 

Voordelen van omega 3

Een andere essentiële voedingsstof voor je brein is het onverzadigde vetzuur omega 3. Een groot deel van de ontwikkeling van intelligentie van de mensheid is te danken aan deze voedingsstof. Het brein van onze voorouders ontwikkelde zich namelijk razendsnel vanaf het moment dat ze dichter bij water gingen wonen, en dus meer vis aten. Vis bevat veel omega 3, en dit bleek dus een essentiële bouwstof voor de hersenen te zijn. Helaas hebben veel mensen tegenwoordig een omega 3-tekort. Dit heeft twee redenen:

 • We halen niet genoeg omega 3 uit voeding.
 • We krijgen te veel omega 6 binnen. Omega 6 belemmert de opname van omega 3. Omega 6 zijn vetzuren die vooral in plantaardige oliën zitten, zoals zonnebloemolie en sojaolie.

 

Voeding die veroudering versnelt

Bij een gezond brein is het vooral belangrijk dat de bloedtoevoer van en naar je brein optimaal is. Zo kunnen verouderde cellen worden afgevoerd en blijft je brein jong. Als je bloedvaten beschadigd raken, wat gebeurt door een te hoge bloeddruk, stroomt het bloed minder goed naar je hersenen door. Een te hoge bloeddruk wordt voornamelijk veroorzaakt door teveel zout, alcohol en overgewicht (wat weer een gevolg is van ongezonde voeding).

 

De beste voeding voor een jong brein

Het is dus duidelijk: de juiste dingen eten, houd je brein zo lang mogelijk jong. De verkeerde dingen eten, versnelt het verouderingsproces van het brein. Maar wat moet je dan wel op je boodschappenlijstje zetten? De onderstaande voedingsmiddelen doen onder andere wonderen voor je brein. Het gaat hier altijd om onbewerkte voeding.

 

 • Walnoten en amandelen
 • Vette vis: zalm, makreel, haring, sardientjes, ansjovis
 • Blauwe bessen
 • Zeewier
 • Avocado
 • Groene bladgroenten (spinazie, boerenkool, andijvie…)
 • Kruisbloemige groenten (spruitjes, broccoli, bloemkool, paksoi)
 • Eieren (gekookt, niet gebakken)
 • Peulvruchten
 • Pompoenpitten
 • Chiazaad
 • Knoflook
 • Havermout
 • Sojabonen

 

En nog véél meer. Het volledige overzicht vind je in mijn Brain Food boek. Ik deel hierin inzichten vanuit de orthomoleculaire geneeskunde, de neurowetenschap en mijn eigen ervaringen. Ook bevat het boek 79 Brain Food recepten, met allerlei ingrediënten om jouw hersenfuncties te versterken en ervoor zorgen dat je brein jong blijft.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!