Charlotte Labee

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde mond van groot belang! In dit artikel leg ik je uit waarom onze mondgezondheid zo belangrijk is én geef ik je 6 tips om je mondflora te herstellen!

 

Het schild van je immuunsysteem

Naast onze huid zijn onze slijmvliezen onderdeel van de fysieke barrière van het immuunsysteem. Ze dienen als schild tegen alle virussen, bacteriën en schimmels die binnen proberen te dringen. Niet alleen de slijmvliezen in onze darmen, maar ook de slijmvliezen in onze mond beschermen ons.

Gezonde en dichte barrières zijn van belang voor onze gezondheid. Als de barrières open staan kunnen virussen, bacteriën en schimmels ons lichaam zonder pardon binnendringen. Heb je vaak last van bloedend tandvlees? Aften? Gaatjes? Of andere klachten in je mond? Dan staat deze barrière open en heb je een grotere kans op de veelvoorkomende welvaartsziekten.

 

Spiegel van je gezondheid

De mondgezondheid is van groot belang voor onze algehele gezondheid. Hier begint onze spijsvertering immers. Wanneer het hier al mis gaat zorgt dit ook voor problemen in de rest van de spijsvertering. Ons lichaam is één functionerend complex geheel waarbij het een altijd invloed heeft op het ander.

Zo wist je misschien al dat ze onze darmen ook wel het tweede brein noemen. De twee zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Ontstekingen die ontstaan in je mond zijn dan ook vaak een teken dat er meer aan de hand is. Het herstellen van je mondgezondheid is dus een mooie stap richting een gezond lijf én een brein in balans.

 

Spiegel van je gezondheid

Kijk vanavond voordat je naar bed gaat maar eens in de spiegel. Hoe staat het er met jouw mondgezondheid voor? Is jouw tandvlees mooi roze en ligt het strak om je tanden? Ervaar je geen klachten? Dan gaat het met jouw mondgezondheid waarschijnlijk al goed!

Heb je echter snel bloedend tandvlees? Aften? Gaatjes? Of andere ontstekingen? Dan kan jouw mondgezondheid wel wat ondersteuning gebruiken. Op deze manier functioneren de barrières van ons immuunsysteem als spiegel van onze gezondheid. Ditzelfde geldt voor de huid barrière en de darmslijmvliezen. Heb je een onrustige huid? Of vaak last van je darmen? Dan is er werk aan de winkel!

 

Gezonde mondflora? Zó doe je dat

Zoals ik al zei is ons lichaam een complexe functionele eenheid. Problemen in de mond willen vaak zeggen dat er laaggradige ontstekingen in je lijf aanwezig zijn. Dit is funest voor de gezondheid van je immuunsysteem. Je leefstijl heeft een enorme invloed op je mondgezondheid, daarom gaan wij het liefst met de oorzaak aan de slag!

  1. Drink minimaal 2 liter water per dag
  2. Eet Brain Food; met name vezelrijke groenten zijn enorm belangrijk voor je mondgezondheid
  3. Ondersteun je immuunsysteem met Omega 3
  4. Denk aan vitamine D ter ondersteuning van de tanden
  5. Ga aan de slag met Oil Pulling om toxinen te verwijderen en de algehele mondgezondheid te ondersteunen. In mijn Brain Food Smoothies boek vind je álles wat je moet weten over Oil Pulling en mondgezondheid.
  6. Zorg voor ontspanning, mediteer met Brain Balance Music

 

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!