Charlotte Labee

Hoe krijg je als vegan toch voldoende eiwitten binnen?

De bewustwording in de wereld groeit en steeds meer mensen kiezen voor een veganistische leefstijl. Alle dierlijke producten worden hierbij vermeden. Hoe gezond deze keuze ook lijkt, als je er niet op de juiste manier mee om gaat kan het voor aardig wat tekorten zorgen.

Is veganistisch gezond?

Bij een veganistisch voedingspatroon worden niet alleen dierlijke producten, maar ook producten die afkomstig zijn van dieren geschrapt. Dit is dan ook gelijk het verschil met een vegetarisch voedingspatroon. Vaak is de belangrijkste reden hiervoor om dierenleed te verminderen en bij te dragen aan een betere wereld.

Of een veganistisch voedingspatroon gezond is hangt vooral af van wat je wél eet. Weinig voedingsstoffen en veel vleesvervangers met allerlei toevoegingen? Daar wordt ons lichaam (én brein!) niet zo blij van… Maar een vegan voedingspatroon kan heus wel gezond zijn!

Tekorten voorkomen

Het is voor iedereen van groot belang een gevarieerd voedingspatroon met veel groenten aan te houden. Je wilt zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgen, zodat je geen tekorten oploopt. Veganisten lopen extra risico op een tekort aan de volgende voedingsstoffen:

Omdat ik er veel vragen over krijg, wil ik even met je inzoomen op de laatste in het rijtje; eiwitten. Want hoe zorg je er (met een vegan leefstijl) voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten vormen de bouwstof voor al onze lichaamscellen, we hebben ze voortdurend nodig voor celvernieuwing. Onze huid, spieren, botten en ons bloed bestaan allemaal uit eiwitten. Per kilogram lichaamsgewicht heb je dagelijks 0,8 tot 1 gram aan eiwitten nodig. Weeg je 70 kg? Dan heb je 70 gram eiwitten per dag nodig.

Eiwitten vinden we vooral in eieren, melk, vis en vlees. Dit zijn nou net de producten die je als vegan graag vermijdt, daarom is het belangrijk om plantaardige eiwitten aan je voedingspatroon toe te voegen.

Plantaardige eiwitten

Het nadeel van plantaardige eiwitten? Ze bevatten meestal geen volledig ‘aminozuurprofiel’. Hiermee bedoelen we de samenstelling van afzonderlijke aminozuren in een eiwit. In voeding zoals bonen, peulvruchten, noten, zaden, granen en groenten vinden we een hogere hoeveelheid eiwitten. Echter is dit vaak nog steeds niet voldoende. Per 100 gram pompoenpitten krijg je bijvoorbeeld 30,3 gram eiwitten binnen. Dit lijkt best snel te gaan, maar je eet écht niet zomaar 100 gram pompoenpitten op.

Om er zeker van te zijn voldoende eiwitten binnen te krijgen, ongeacht je voedingspatroon, raden we daarom vaak een supplement aan. Daarom ontwikkelde ik een volledig plantaardige eiwitpoeder! Zo weet je zeker dat je dagelijks naast een gezond voedingspatroon de juiste hoeveelheid eiwitten binnenkrijgt! Bestel Charlotte Labee Supplements Eiwitpoeder.

 

 

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!