Charlotte Labee

Hoe ontstaat een depressie?

Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt vroeg of laat in het leven te maken met een depressie. Deze steeds vaker voorkomende aandoening brengt vervelende en soms zeer ernstige symptomen zoals neerslachtigheid, angst, slapeloosheid en chronische vermoeidheid met zich mee.

Maar hoe ontstaat een depressie nu eigenlijk precies en in welke opzichten verschilt een depressief brein van een brein in balans? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de oorzaken van verschillende soorten depressies en de rol die je eigen hersenen hierin spelen.

 

Wat zijn de oorzaken van depressie?

Een depressie kan ontstaan door lichamelijke, psychologische of externe factoren. Belangrijk om te beseffen is dat deze verschillende oorzaken in de praktijk vaak onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Zo kan iemand door erfelijke aanleg weliswaar een groter risico lopen op het ontwikkelen van een depressie, maar gebeurt dit wellicht pas in een periode dat deze persoon minder zelfvertrouwen heeft of emotioneel kwetsbaar is door het overlijden van een naaste.

Daarnaast kan een depressie in sommige gevallen ook gewoon ‘zomaar’ ontstaan. Dit betekent niet dat er geen biologische, persoonlijke of sociale factoren aan bijdragen, maar simpelweg dat de oorzaak niet duidelijk aanwijsbaar is. Dit kan voor de getroffen persoon erg frustrerend zijn.

 

Psychologische oorzaken van een depressie

De meest direct aanwijsbare oorzaken van een depressie liggen vaak in het psychologische en sociale domein. Onder psychologische factoren verstaan we met name iemands karakter en persoonlijke overtuigingen. Dit laatste zou je ook wel onder de noemer mindset kunnen scharen.

Uit onderzoek blijkt dat depressieve personen vaker veel piekeren, perfectionistisch zijn (denk hierbij aan een Fixed Mindset), vaak negatief denken en weinig stressbestendig zijn. Ook vinden zij het veelal lastig om anderen om steun te vragen en krijgen ze minder complimenten dan gehoopt.

Hoewel het wetenschappelijk nog niet breed wordt onderkend, kan een positieve mindset dan ook een belangrijk verschil maken in het wel of niet ontstaan van een depressie. In dit artikel geef ik je 6 tips hoe jij je eigen mindset kunt veranderen om positiever in het leven te staan.

 

Externe oorzaken van een depressie

Bepaalde externe of sociale oorzaken kunnen je kans op een depressie fors vergroten. Denk hierbij aan een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een familielid of partner, maar ook aan het verliezen van je baan of emotionele mishandeling die al op jonge leeftijd plaatsvindt.

Een andere sociale factor die vaak een rol speelt is eenzaamheid. Met name ouderen hebben door een gebrek aan sociaal contact steeds vaker last van een sombere stemming. Is deze situatie structureel, dan kan dit uitmonden in een chronische depressie.

Zelfs de wisseling van seizoenen kan veel invloed hebben op je gemoedstoestand en daarmee het ontstaan van een depressie in de hand werken. Zo ervaren veel mensen in deze periode van het jaar een winterdepressie (ook wel winterdip genoemd) door de koude, donkere en korte dagen.

 

Lichamelijke oorzaken van een depressie

Het lastigst aanwijsbaar – maar ook het meest interessant vanuit Brain Balance-perspectief – zijn de lichamelijke oorzaken bij het ontstaan van een depressie. Vaak speelt een erfelijke component hierbij een rol, maar belangrijk om te weten is dat het vaak de leefstijl is die bepaalde genen aan- of uitzet. Jouw persoonlijke omstandigheden zijn dan ook over het algemeen (maar niet altijd) leidend.

Opvallend is dat depressiviteit bij vrouwen twee keer vaker voorkomt dan bij mannen. Maar liefst de helft van de vrouwen heeft er tijdens de overgang in kleine of grote mate last van. Daarnaast belanden vrouwen na een bevalling soms in een postnatale depressie (ook bekend als postpartum depressie), die weken- tot maandenlang kan leiden tot aanhoudende gevoelens van somberheid.

 

Depressief door neurotransmitters en hormonen

Dat een depressie eerder ontstaat rondom een bevalling of in de overgang, is geen toeval. Een grote lichamelijke factor bij het ontstaan van een depressie zijn namelijk neurotransmitters en hormonen. Deze stofjes zijn in het brein voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor hoe je je voelt, denkt, handelt en reageert. Een disbalans kan dan ook grote gevolgen hebben.

Wetenschappers linken depressiviteit steeds vaker aan een disbalans van de neurotransmitters en hormonen in het brein en de darmen. Deze disbalans kan niet alleen ontstaan door hormonale veranderingen rondom een bevalling of in de overgang, maar ook door onder meer blootstelling aan bewerkte voeding, alcohol, stress, vrije radicalen en medicijnen.

 

Een depressie ontstaat in het brein

Of je nu depressief raakt als gevolg van een negatieve mindset, een ingrijpende gebeurtenis in je leven of een disbalans in neurotransmitters; je brein is de gemene deler bij al deze factoren. De programmering en balans in de hersenen bepalen namelijk wat je voelt en hoe stressbestendig en veerkrachtig je bent. Kortom: jij bent je eigen brein.

Om beter te begrijpen wat er in het brein gebeurt bij een depressie, raad ik je aan om dit artikel te lezen. Duidelijk hieruit wordt dat een depressie het brein structureel kan veranderen, waardoor het steeds vatbaarder wordt voor depressiviteit en je kunt belanden in een vicieuze cirkel.

Voorkom daarom dat een depressie ontstaat door dagelijks in je eigen Brain Balance te investeren. Deze gratis Masterclass is een goed begin!

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!