Charlotte Labee

Hoog sensitiviteit: alles wat je erover wilt weten

Misschien heb je er al eens van gehoord; hoog sensitiviteit. We horen er steeds meer over en dit is ook niet gek aangezien 20% van de mensen hier mee te maken heeft. Wat HSP is en hoe dit in je brein werkt leg ik je in dit artikel uit.

 

Hoog sensitiviteit in een notendop

Hoog sensitiviteit is een begrip dat de laatste jaren veel bekendheid heeft gewonnen. De Amerikaanse onderzoekspsycholoog Elaine N. Aron is wereldberoemd geworden met haar boeken rondom HSP. Hoog sensitieve personen zijn geboren met een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld. De een is gevoeliger voor licht en geluid en de ander voor lichaamstaal en stemmingen van anderen. Over het algemeen kampen ze ook met meer stress dan gemiddeld. Ik heb de vier belangrijkste kenmerken van hoog sensitiviteit voor je op een rijtje gezet;

  • Diepgaande verwerking
  • Overprikkeling
  • Emotionele intensiteit / Empathie
  • Sensorische sensitiviteit

 

Hoe worden prikkels in ons brein verwerkt?

Per seconde krijgen we miljoenen prikkels binnen. Gelukkig nemen we slechts 5-9 van deze prikkels bewust waar. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we anders volledig door zouden draaien. De neuronen (zenuwcellen in ons brein) zetten prikkels om in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens naar ons brein gestuurd.

We kunnen de prikkelverwerking onderscheiden in drie ‘simpele’ stappen:

  • Opmerken

We worden continu blootgesteld aan allerlei prikkels; een appje dat binnenkomt, een auto die voorbij rijdt of een fluitend vogeltje. Per seconde laten we 5-9 prikkels bewust binnenkomen.

  • Verwerken

De verwerking is een neurologisch ingewikkeld proces wat bij iedereen voor andere ‘resultaten’ zorgt. In eerste instantie worden de prikkels gefilterd, iedereen ontwikkelt in de loop der jaren unieke filters. Vervolgens kan een prikkel gedachtes en gevoelens oproepen, dit is vaak een onbewust en soms een bewust proces.

  • Reageren

Dit proces zorgt ervoor dat jij een reactie vertoont, je zegt iets, glimlacht, trekt je wenkbrauw op of bijvoorbeeld loopt weg.

 

Wat gebeurt er in een hoog sensitief brein?

Hoog sensitiviteit staat voornamelijk bekend als een hogere gevoeligheid voor prikkels. De waarheid is echter iets complexer dan dat. Daarbij is hoog sensitiviteit niks geks of uitzonderlijks, naar verwachting is maar liefst 1 op de 5 mensen hoog sensitief.

Wat de neurologische verschillen zijn tussen een ‘normaal’ en een hoog sensitief brein leggen we aan de hand van de drie stappen van prikkelverwerking uit. HSP (Hoog Sensitieve Personen) merken méér stimuli op dan gemiddeld. Dit heeft te maken met de activeren van spiegelneuronen en een gevoeliger zenuwstelsel.

Daarnaast worden de stimuli in het hoog sensitieve brein een stuk diepgaander verwerkt. Er is niet alleen meer communicatie tussen hersengebieden, maar er zijn ook meer hersengebieden actief.

Tot slot zijn de emoties van HSP veel intenser (zowel positief als negatief), soms is dit te merken door een heftige emotionele reactie, maar vaak speelt dit zich ook enkel intern af.

 

Help! Ik ben hoog sensitief

Zijn er bellen gaan rinkelen? Herken je je in de omschrijving van HSP? Misschien slaat de paniek wel toe en misschien voelt het juist alsof er een puzzelstukje op z’n plaats valt. De kans is ook groot dat je iemand in je omgeving hierin herkent. Hoe dan ook; hoog sensitiviteit heeft ook een berg voordelen.

Een van de sterke kanten van hoog sensitieve personen is reflectie, dit zorgt ervoor dat je snel ontwikkelingen doormaakt. Je creativiteit is sterk ontwikkelt en je bent in staat om sociale context te lezen. Beslissingen die je maakt zijn intuïtief of weloverwogen. Niet alleen negatieve, maar ook positieve emoties zijn een intense beleving. Geniet dus ook vooral van de mooie momenten!

 

Wil jij meer balans in je brein? Luister ontspannende Brain Balance Music om je brein tot rust te brengen of probeer eens een Brain Balance Coaching consult. Onze therapeuten kunnen je ook helpen om te leren gaan met hoog sensitiviteit.

 

Bestel Nu!

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde

Courgettepasta met asperge en zongedroogde tomaat

Benodigdheden 1 ui 2 teentjes knoflook 300 gr spinazie 1 rode paprika 200 gr courgette pasta 50 gr groene aspergetips rasp

Bieten bananenbrood

Benodigdheden 170 gram voorgekookte rode bietjes 4 (rijpe) bananen 3 eieren 150 gram speltmeel 25 gram rauwe cacaopoeder 80 gram walnoten

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!