Charlotte Labee

Je geheugen versterken: zo doe je dat

Voor velen is het geheugen iets ‘automatisch’ waar zelden bij wordt stilgestaan. Maar als je niet goed voor je brein zorgt, dan kan het geheugen verzwakken of zelfs permanent beschadigd raken (denk aan dementie). Hoe versterk je je geheugen én zorg je dat het sterk blijft?

Helaas ligt het niet zo simpel als regelmatig een puzzel doen om je brein te trainen. Er spelen meerdere dingen een belangrijke rol wat betreft het geheugen. Wat die dingen precies zijn, vertel ik je graag.

Stress

Als iets een killer is voor je geheugen, dan is het wel stress. Zeker als deze stress ook nog eens chronisch is, want uit onderzoek blijkt dat dit je brein letterlijk laat krimpen. Alle energie gaat naar het behouden van de vecht-vluchtreactie in je lichaam, waardoor dingen als het geheugen steeds minder goed werken. Ook voor je spijsvertering en algehele gezondheid doet stress weinig goeds, dus genoeg redenen om meer te ontspannen. Voldoende ontspanning zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk weer in balans komt. Hierdoor gaat je energie niet alleen naar je spieren en reptielenbrein, maar ook naar de hogere breingedeelten waar je geheugen zich bevindt.

Trainen door middel van neuroplasticiteit

Ik heb het wel vaker gezegd: je brein is, dankzij neuroplasticiteit, als een spier die je kunt trainen om sterker te worden. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en aan te passen aan de omgeving. Dit doet het brein door het creëren van nieuwe hersencellen (dit proces staat bekend als neurogenese) en het versterken van de verbindingen daartussen (bekend als synaptische plasticiteit).

Dat geldt ook voor een hersenfunctie als je geheugen. Alleen als je een functie regelmatig gebruikt, begrijpt je brein dat deze nodig is en gaat er energie naartoe om de functie scherp en fris te houden. Je kunt de meest uiteenlopende oefeningen verzinnen om je geheugen te trainen en te verbeteren. Denk aan het kopen van puzzelboekjes, het leren van een tweede taal of het spelen van geheugenspelletjes. Vooral variatie is goed, want je hersenen houden van een uitdaging.

Slaap

Slechte slaap is een belangrijke oorzaak van een slecht geheugen. In je slaap verwerken de hersenen namelijk de informatie die jij gedurende de dag tot je hebt genomen. Het brein filtert deze data en plaatst informatie uit het kortetermijngeheugen soms over naar het langetermijngeheugen. Terwijl jij denkt dat je rust, zijn je hersenen dus volop aan het werk! Voldoende slaap is essentieel om ervoor te zorgen dat ze al hun taken kunnen afronden. Is dat niet het geval, dan heeft je brein niet de kans om informatie goed te ordenen en zal je geheugen hier merkbaar onder lijden.

Voedingsstoffen

Als laatste spelen voedingsstoffen een enorm belangrijke rol in hoe goed ons geheugen werkt. Twintig procent van de voedingsstoffen die we binnenkrijgen gaat direct naar ons brein. Ons brein is dus enorm ‘hongerig’ en heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Niet zo gek ook, als je je realiseert hoe hard ons brein de hele dag werkt.

In de basis werkt je geheugen alleen goed als je brein als geheel goed functioneert. Daarom is het belangrijk om in de basisbehoefte van je brein te voldoen wat betreft voeding: genoeg vocht, voldoende voedingsstoffen en vooral veel gezonde vetten (omega 3). Maar daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsstoffen die op bepaalde hersengebieden inwerken en zo een extra steuntje in de rug kunnen geven bij functies als het geheugen. Denk hierbij aan zink en biotine.

Me-time nemen: wat is het, en waarom is het zo belangrijk?

Me-time nemen: het klinkt voor velen als een onbereikbare droom. Drukte met werk, het gezin en dagelijkse beslommeringen zorgt ervoor dat

6 gouden tips voor een ontspannen ochtendroutine tegen stress

Overprikkeld en gestrest, dat zijn we in onze huidige maatschappij helaas maar al te vaak. Maar klachten als hersenmist, vermoeidheid, verminderde

Zó overprikkeld is ons brein, blijkt uit onderzoek

Ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!