Charlotte Labee

Magnesium

Magnesium is een voedingsstof die tegenwoordig steeds meer bekendheid geniet. De stof komt van nature voor in bepaalde voeding en ondersteunt belangrijke processen in zowel de hersenen als het lichaam. Maar hoeveel magnesium heb je per dag nu eigenlijk nodig, wanneer moet je het innemen en hoe kan er eventueel een tekort ontstaan? Lees hieronder snel verder.

Wat is magnesium en waar is het goed voor?

Magnesium is een mineraal met veel verschillende functies. Net als andere mineralen zorgt het er onder meer voor dat vitaminen zoals vitamine D goed hun werk kunnen doen. Ook speelt het een rol bij de instandhouding van sterke botten, een gezond gebit, een normale werking van de spieren en een goede electrolytenbalans en energiestofwisseling. 

Ook op psychologisch vlak heeft magnesium een ondersteunende functie. Zo draagt het bij aan een normaal concentratievermogen, een goede geestelijke balans en het functioneren van het zenuwstelsel en het geheugenOok kan magnesium goed zijn voor het leervermogen en gevoelens van moeheid of futloosheid helpen verminderen 

Waar zit magnesium in?

Het menselijk lichaam maakt zelf geen magnesium aan en daarom is het van belang om er voldoende van uit je voeding te halen. Het mineraal zit onder meer in groente (met name donkere bladgroenten zoals spinazie), fruit (zoals bananen), noten (zoals pinda’s), zuivel en vlees. Tip: het is ook aanwezig in pure chocolade! 

De opname van magnesium uit voeding varieert van 20% tot 60%. Hoe meer ervan in je voeding zit, hoe minder je lichaam opneemt. Leuk om te weten is dat je het mineraal ook via de huid kunt opnemen, bijvoorbeeld door te baden in een bad met magnesiumzout. Bij een verhoogde temperatuur of de juiste hydratatiecondities kan magnesium de huidbarrière namelijk passeren. 

Hoeveel magnesium heb ik per dag nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per dag is 350 milligram (mannen) of 300 milligram (vrouwen). Krijg je structureel minder binnen? Dan kan er op termijn een magnesium tekort ontstaan. Mogelijke symptomen hiervan zijn spierkrampen en algehele gevoelens van vermoeidheid of lusteloosheid.  

In extreme situaties kan een magnesium tekort zelfs leiden tot hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren. Niet alleen kan dit gevaarlijk zijn, maar ook kan het leiden tot onaangename symptomen zoals hartkloppingen (palpitaties) en kortademigheid. In de praktijk komen dergelijke extreme gevallen in Nederland gelukkig niet tot nauwelijks voor. 

Wanneer krijg ik teveel magnesium binnen?

Er zijn zo enorm veel verschillende supplementen op de markt, dat ik in mijn reis naar het juiste voedingssupplement door de bomen het bos niet meer zag. Daar startte 2 jaar geleden mijn eigen onderzoek naar een goed omega 3 supplement met een hoge opneembaarheid van EPA en DHA en zo min mogelijk belasting voor de natuur. Want ja het blijft visolie, wat gevist moet worden. 

Verderop lees je meer over het verschil tussen plantaardige omega 3 en dierlijke omega 3 en ik deel dan ook graag de voordelen met je. Ik vind het namelijk enorm belangrijk dat je wanneer je met supplementen start (als aanvulling op je voeding), je informatie zo compleet mogelijk is.

Er zijn capsules, die in een goede opneembare beschikbaarheid is, maar het is dan lastig om juist te doseren. Want, wanneer je de dosis, die ik je zal adviseren: dagelijks tussen de 3 tot 5 gram, afhankelijk van je lichaamsgewicht wilt innemen, dan zou dat zo’n 9-15 capsules per dag zijn. Neem jij dit in? 

Ik vond het daarom ook altijd enorm verwarrend, wanneer je een pot met capsules kocht, was het voor iedereen 1-2 capsules als advies. Ik stelde mezelf dus de vraag: er is toch verschil tussen wellicht man of vrouw, leefstijl, ziektebeeld, fit of niet? 

Daarom vond ik een eenduidig advies niet heel geruststellend. Nav bovenstaande informatie denk ik dat je nu begrijpt waarom ik hier verder in gedoken ben. Dat is de reden dat ik na veel onderzoek ben gestart met een eigen omega 3 supplement. Voor mij onmisbaar wanneer je jouw brein in balans wilt houden.

Hoe en wanneer moet ik magnesium innemen?

Supplementen op het gebied van magnesium zijn er in verschillende soorten en maten. Populaire vormen zijn onder meer tauraatbisglycinaatmalaatcitraatmagnesiumoxide en magnesiumchloride. Je kunt deze magnesiumvormen onder meer kopen in de vorm van tabletten, pillen (capsules), poeder, sprays, badzouten en olie. 

Wanneer je een magnesium supplement inneemt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel kan inname bij of net na een maaltijd voor een betere opname zorgen. Vanwege de rol die het mineraal speelt in de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen, kan het ook voordelen hebben om magnesium in te nemen voor het slapen gaan. 

Waar kan ik magnesium kopen?

Magnesium kun je net als andere voedingssupplementen kopen in mijn online shop. Je vindt hier onder meer varianten zoals tauraatbisglycinaat en malaat. Elke magnesiumsoort heeft zijn eigen specifieke voordelen op het gebied van werking en gebruiksgemak. Ook vind je in de shop magnesiumsupplementen die uitermate geschikt zijn voor veganisten. 

Ben jij benieuwd welk magnesiumsupplement het beste past bij jouw huidige voedingspatroon en behoeften? Lees dan de productomschrijvingen of maak gebruik van mijn supplement advies op maat. Heb je een andere vraag over het innemen of kopen van magnesium? Stel je vraag dan via info@charlottelabee.com.  

Schrijf je nu gratis in voor de nieuwsbrief en krijg een geleide slaapmedidatie kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!