Charlotte Labee

Hoe gezond is matcha thee

Zoals je wellicht weet ben ik groot fan van matcha en is een kopje matcha thee vast onderdeel van mijn routine! Graag vertel ik je meer over matcha en waarom ik matcha zie als een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon.

 

Wat is Matcha

Matcha komt van oorsprong uit Japan en wordt gemaakt van groene theebladeren van de Gyokuro plant. Deze plant is aangeplant in Japanse theestreken, voornamelijk rond Kyoto.

De Gyokura plant groeit in de schaduw en heeft daarom donkere bladeren. De kleine bladeren hebben een opvallend zoete smaak en bevatten ontzettend veel voedingsstoffen. De bladeren kunnen maar een keer per jaar geoogst worden, wat matcha duurder maakt dan andere theesoorten.

De Gyokura bladeren kunnen zo gedroogd worden en opgerold worden tot thee, maar voor matcha worden de bladeren gemalen tot een fijne poeder. Het poeder dat overblijft zit vol chlorofyl en antioxidanten die je een energie- en gezondheidsboost geven.

 

De voordelen van Matcha

 1. Matcha bevat calcium, kalium, vitamine A, vitamine C, ijzer en eiwitten die bijdragen aan een gezond en sterk immuunsysteem.
 2. De L-theanine in matcha heeft een kalmerende werking en stimuleert de productie van serotinine en dopamine.
 3. De antioxidanten in matcha verlagen het cholesterolgehalte.
 4. Matcha bevat 75% minder cafeïne dan koffie. Hierdoor geeft het een energieboost, maar heeft het niet de negatieve effecten van koffie als stress en onrust.
 5. Met het drinken van Matcha krijg je 100% van het theeblad en dus 100% van de voedingsstoffen binnen. In vergelijking met het drinken van gewone groene thee is dat ruim 10 keer zoveel.

 

Matcha is rijk aan voedingsstoffen

Matcha heeft een hele hoge concentratie aan antioxidanten. Deze worden verdedigingsstoffen genoemd en worden opgenomen door het lichaam via de voeding. Antioxidanten werken om je lichaam gezond te houden. Ze beschermen je tegen oxidatie door vrije radicalen, die o.a. verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces, schade aan weefsel en hart- en bloedvaten.

Doordat het voedingspatroon tegenwoordig in toenemende mate ongezonder wordt, krijgen we ook steeds minder antioxidanten binnen om ons te verdedigen, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten.

Naast het beschermen tegen vrije radicalen, doen antioxidanten (in de juiste hoeveelheid) het volgende:

 • boosten van het immuunsysteem
 • zorgen voor meer focus
 • houden je hart en bloedvaten in goede conditie
 • verbeteren de kwaliteit van sperma
 • werken stress verlagend
 • verminderen hevige hoofdpijnen en migraine
 • houden de hersencellen in goede en gezonde conditie
 • gaan het verouderingsproces tegen

 

Kant en klare Matcha poeder

Na vele merken en soorten uitgeprobeerd te hebben, hebben we nu onze eigen matcha poeder van hoge kwaliteit in ons assortiment. De matcha is (al zeg ik het zelf) ontzettend lekker en gemaakt van 100% biologische Japanse matcha poeder, dus ook boordevol goede stoffen.

De Matcha poeder kan gebruikt worden om thee van te maken, maar is bijvoorbeeld ook heerlijk in een latte, smoothie, havermout of  yoghurt.

Bestel hier de Charlotte Labee Matcha Thee

 

 

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!