Charlotte Labee

Mindset

Een positieve mindset begint bij een brein in balans

 

Wat is mindset?

Oude patronen die je niet dienen, kun je alleen doorbreken met een nieuwe mindset. Maar wat is een mindset eigenlijk? Eerst en vooral is het een manier van denken. Niet alleen over anderen, maar meer nog over jezelf. Al jouw huidige opvattingen en overtuigingen vormen samen jouw beeld van de wereld en je eigen rol daarin. Zie je kansen of juist belemmeringen? Ga je voor het avontuur of blijf je liever in je comfortzone?

Je mindset bepaalt van alle beslissingen die je neemt de insteek – en die kan negatief of positief zijn. Interessant om te weten is dat je hersenen van nature negatieve gedachten zwaarder laten wegen. Dat was nuttig in de oertijd, toen het gevaar om ons heen overal op de loer lag en het herkennen van risico’s je overlevingskansen vergrootte. Tegenwoordig is van zulk gevaar geen sprake meer en zitten onze negatieve gedachten ons vaker dan nodig in de weg – tot depressies aan toe!

Van Fixed mindset naar growth mindset

Als je wordt geboren, ben je in principe nog een onbeschreven blad. Je wilt van alles leren over de wereld om je heen en groeit en ontwikkelt je volop. Wat je op dat moment hebt, is een aangeboren growth mindset. Hierdoor ervaar je relatief weinig angsten en zie je overal het avontuur. Dat komt omdat je als jong kind nog nauwelijks geconditioneerd bent door belemmerende overtuigingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer obstakels je zult zien onder invloed van onder andere negatieve ervaringen, je opvoeding en aangeleerde waardelabels.

Bij veel mensen verandert de aangeboren growth mindset bij het ouder worden hierdoor geleidelijk naar een fixed mindset. Er ontstaat angst voor de mogelijke gevolgen van het eigen handelen. Steeds vaker kies je er dan ook voor om in je veilige comfortzone te blijven. Dat is jammer, want je hoeft je er niet bij neer te leggen dat het leven nu eenmaal zijn gangetje gaat. Met een positieve growth mindset kun je bergen verzetten, je angsten overwinnen en het leven van je dromen leven!

Kan brain balance je mindset veranderen?

Gelukkig kun jij je mindset veranderen en daar vandaag nog mee starten. Dat proces begint in de hersenen, want dat is waar jouw gedachten en overtuigingen zich afspelen. Een fixed mindset is het gevolg van de conditionering van een brein dat in disbalans verkeert. Door de balans in je hersenen te herstellen, zul je merken dat je allround beter functioneert en het een stuk makkelijker wordt om die oude conditionering te doorbreken.

Het bereiken van Brain Balance doe je met een mix van de juiste beweging, ontspanning en brainfood. Hiermee voorkom je dat de balans verstoord raakt door negatieve stress. Een ondervoed en uitgeput brein is namelijk vatbaarder voor angsten en negatieve gedachten, waardoor het lastig (of een onmogelijke opgave) wordt om los te komen van negatieve patronen. Zodra je hersenen in balans met elkaar samenwerken, zijn alle voorwaarden voor een growth mindset aanwezig.

Wat zijn goede mindset oefeningen?

Hoewel Brain Balance dus nodig is om het maximale uit je mindset te halen, kun je er tegelijkertijd op een directere manier aan werken. Ik geef in mijn boek en The Golden Growth Academy® online cursus veel tips om een growth mindset te ontwikkelen. Oefeningen die hier goed op aansluiten, vind je in methoden zoals yoga en meditatie. Een leuk weetje: traditioneel is yoga de voorbereiding op meditatie, om het lichaam soepel en ‘open’ te maken als uitgangspunt voor een rustige meditatiesessie.

Wat yoga en meditatie onder meer zo effectief maakt, is de ontspanning van je hersenen. Hierdoor vervagen negatieve gedachten en ontstaat er rust, geluk en ruimte in je hoofd om nieuwe dingen te leren (door neuroplasticiteit) en je mindset te herprogrammeren. Andere ontspannende oefeningen die helpen bij het veranderen van je mindset zijn ademhalingsoefeningen, het lezen van een boek, creatief bezig zijn, sporten, wandelen (liefst in een rustige en groene omgeving) en slapen. Zo zie je maar: werken aan een positieve mindset kan heel leuk, gezond en ontspannend zijn!

Een nieuwe mindset met het golden growth model

Begint het je al te duizelen? Yoga, meditatie, rust, beweging, brainfood en allerlei oefeningen; waar moet je beginnen? Om jouw route naar een nieuwe mindset en een gelukkiger leven makkelijker te maken, heb ik het Golden Growth Model ontwikkeld. Dit leert jou in 6 stappen om alle bovengenoemde tips (en nog veel meer!) eenvoudig en op de juiste manier te integreren in je leven. Al in 60 dagen kunnen deze nieuwe gewoontes van jou een ander mens maken.

Je bent daarmee overigens niet de eerste, want duizenden anderen maken al gebruik van het Golden Growth Model om hun mindset effectief te veranderen. Door het toepassen van Muda, Mura en Muri zijn de positieve veranderingen structureel. Zo minimaliseer je de kans op een terugval en kun je krachtig en doelbewust blijven doorwerken aan je dromen. Meer weten? Bezoek dan eens een lezing van me, lees m’n wekelijkse blogartikelen en boek of neem deel aan The Golden Growth Academy® online cursus. Jouw nieuwe mindset begint vandaag!

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!