Charlotte Labee

Omega 3 visolie

Welkom op deze omega 3 pagina, op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over het gebruik van omega 3. Maar natuurlijk ook mijn eigen pure omega 3 olie waar ik enorm trots op ben, na 2 jaar onderzoeken naar verschillende soorten omega 3, een half jaar werken aan een eigen supplement is het dan zover! De lancering van de pure omega 3 olie die vanaf nu verkrijgbaar is. Hier ben ik trots op en deel graag hieronder de voordelen van dit product met je. Wil je meer informatie over omega 3 en de functie van de vetzuren EPA en DHA, scroll dan verder naar beneden.

Dat omega 3 (vetzuren EPA en DHA) gezond is, weet bijna iedereen. Daarom kan een aanvulling in de vorm van een supplement wenselijk zijn. Hieronder ga ik in op de werking en goede bronnen van deze voedingsstoffen. Zo kun je omega 3 op een makkelijke manier als supplement als aanvulling op je voeding gebruiken en zelf de vele gezondheidsvoordelen ervaren van EPA en DHA.

De voordelen van Omega 3 vetzuren

De omega 3 vetzuren EPA en DHA hebben enorm veel voordelen en is voor een belangrijk deel mede verantwoordelijk voor het feit dat je dit artikel überhaupt kunt lezen. Gaan we namelijk terug in de evolutie, dan zien we dat het mensenbrein een enorme ontwikkeling doormaakte vanaf het moment dat de mens de savanne verliet en dichterbij water ging wonen. Vis werd ineens een belangrijke voedingsbron, waardoor we veel meer visvetzuren binnenkregen dan daarvoor. De hogere doseringen DHA zorgden ervoor dat we aan de top van de voedselketen kwamen.

Het is dan ook duidelijk dat het omega 3 vetzuur DHA een essentiële bouwstof is voor je hersenen *. Maar de stof is ook erg goed voor vele andere zaken. Het is wetenschappelijk bewezen dat DHA goed is voor het hart**, goed is voor je gezichtsvermogen * (helpt om scherp te blijven zien) en goed is voor je hersenfunctie. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA. Dit zijn goedgekeurde gezondheidsclaims.

Goed nieuws voor zwangere vrouwen: tijdens de zwangerschap helpt inname van DHA voor de hersenontwikkeling van de baby***. Ook na de zwangerschap heeft het kindje baat bij het omega 3 vetzuur DHA die het binnenkrijgt uit borstvoeding.

Wat maakt deze Omega 3 zo goed?

Persoonlijk stel ik hoge eisen aan supplementen en dat doe ik zeker als het om visvetzuren gaat. Mijn pure omega 3 olie supplement voldoet daarom aan de volgende criteria:
 
 • Het is een vloeibaar supplement
 • Het zit in een glazen fles – dus BPA-vrij en duurzaam!
 • De DHA waarde, wat een belangrijke bouwsteen is voor alle hersencellen en van groot belang voor de flexibiliteit van celmembranen en hun vermogen om gezonde voedingsstoffen in hersencellen op te nemen.*
 • Goed opneembaar door het lichaam
 • Het is duurzaam (MSC-gecertificeerd)
 • Geschikt voor kinderen
 • Geschikt voor zwangere vrouwen
 • Zachte smaak
 • Geen oprispingen

Wat is Omega 3?

Omega 3 is een groep van meervoudig onverzadigde vetzuren, waaronder het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

ALA is een essentieel vetzuur, wat je lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom moet binnenkrijgen uit voeding. Je lichaam kan uit ALA ook EPA en DHA aanmaken, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Het eten van voeding met ALA volstaat dan ook niet om genoeg omega 3 tot je te nemen. Het beste is daarom om daarnaast voedingsbronnen met EPA en DHA te nuttigen, zodat je deze belangrijke visvetzuren rechtstreeks binnenkrijgt.

DHA is het omega 3 vetzuur wat belangrijk is voor onze hersenen. Het is dan ook niet voor niets de bouwsteen voor je brein.

Capsules vs vloeibare olie

Er zijn zo enorm veel verschillende supplementen op de markt, dat ik in mijn reis naar het juiste voedingssupplement door de bomen het bos niet meer zag. Daar startte 2 jaar geleden mijn eigen onderzoek naar een goed omega 3 supplement met een hoge opneembaarheid van EPA en DHA en zo min mogelijk belasting voor de natuur. Want ja het blijft visolie, wat gevist moet worden. 

Verderop lees je meer over het verschil tussen plantaardige omega 3 en dierlijke omega 3 en ik deel dan ook graag de voordelen met je. Ik vind het namelijk enorm belangrijk dat je wanneer je met supplementen start (als aanvulling op je voeding), je informatie zo compleet mogelijk is.

Er zijn capsules, die in een goede opneembare beschikbaarheid is, maar het is dan lastig om juist te doseren. Want, wanneer je de dosis, die ik je zal adviseren: dagelijks tussen de 3 tot 5 gram, afhankelijk van je lichaamsgewicht wilt innemen, dan zou dat zo’n 9-15 capsules per dag zijn. Neem jij dit in? 

Ik vond het daarom ook altijd enorm verwarrend, wanneer je een pot met capsules kocht, was het voor iedereen 1-2 capsules als advies. Ik stelde mezelf dus de vraag: er is toch verschil tussen wellicht man of vrouw, leefstijl, ziektebeeld, fit of niet? 

Daarom vond ik een eenduidig advies niet heel geruststellend. Nav bovenstaande informatie denk ik dat je nu begrijpt waarom ik hier verder in gedoken ben. Dat is de reden dat ik na veel onderzoek ben gestart met een eigen omega 3 supplement. Voor mij onmisbaar wanneer je jouw brein in balans wilt houden.

Omega 3 capsules

DHA en EPA

DHA is zoals hierboven beschreven goed voor onze hersenfuncties. Zowel DHA als EPA zijn dus belangrijk, het is dan ook goed om te kijken dat je van beide vetzuren ongeveer evenveel in je supplement terugvindt. Ik heb gekozen voor het supplement om iets meer DHA toe te voegen, maar er zit nog steeds een ruime hoeveelheid EPA in de olie. Zo hebben we van beide de voordelen.

Antioxidanten
Belangrijk bij een goede visolie is dat er een antioxidant is toegevoegd, bijvoorbeeld een polyfenool, vitamine E of A kunnen ook als antioxidant fungeren. Ik heb gekozen voor 2 soorten antioxidanten en daarnaast een rozemarijn extract. Waarom is een antioxidant zo fijn in je omega 3 supplement? Het houdt namelijk de olie goed.

Plantaardige vormen van Omega 3

Er zijn ook mooie vormen van Omega 3 te verkrijgen, maar ik miste een algenolie waar ik 100% achter kon staan. Daarom lanceerde ik een tijd geleden mijn eigen Omega 3 algenolie! Mijn algenolie is volledig plantaardig en duurzaam. Qua voedingswaarden is de algenolie vrijwel gelijk aan mijn omega 3 visolie. Echter is deze variant vegan en hiermee ook geschikt voor vegetariërs. Ook voor kinderen en zwangere vrouwen is de algenolie trouwens geschikt.

Naast de oliën kunnen we omega 3 ook uit plantaardige voeding halen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over lijnzaand, chiazaden, avocado, walnoten en overige noten. Plantaardige voeding heeft voornamelijk de omega 3 vetzuren ALA, wat ons lichaam nauwelijks om kan zetten naar DHA. 

Dioxines
Dioxines vinden we terug in vissen, daarom kun je je afvragen of vissen altijd zo gezond zijn? De dioxines bevinden zich vooral in het vel van de vis, omdat de oceanen zo vervuild zijn, eten wij dat uiteindelijk op. Daar word je niet blij van. Dioxines kunnen schadelijke effecten hebben op onze gezondheid maar ook op de werking van onze hersenen. Het is dus aanbevolen dat wanneer je vis eet, je ook goede vis eet. Een aanvulling op je dieet incl. vis kan dus de omega 3 olie zijn.O

Waar zit Omega 3 in?

WAAR ZIT OMEGA 3 IN?
Omega 3 zit in zowel plantaardige als dierlijke bronnen. ALA komt vooral voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie, groene bladgroenten, walnoten, zeewier en avocado.

Visvetzuren EPA en DHA vind je in vette vis zoals zalm, sardines en haring, maar ook in eieren (sommige worden zelfs verrijkt met omega 3 door deze vetzuren toe te voegen aan kippenvoer) en schaal- en schelpdieren. Vissen maken EPA en DHA overigens niet zelf aan, maar halen het uit de algen die ze eten.

Omdat de aanmaak van EPA en DHA uit ALA te wensen overlaat en vette vis de grootste bron van omega 3 is, adviseert de Gezondheidsraad om ten minste één portie vette vis per week te consumeren. Dit staat gelijk aan circa 200 mg visvetzuren per dag.

Omega 3

Het is niet altijd mogelijk om de aanbevolen hoeveelheid Omega 3 binnen te krijgen. Dat komt overigens niet alleen omdat je te weinig van deze vetzuren uit je voeding haalt, maar omdat je waarschijnlijk meer omega 6 binnenkrijgt.

Dit is een andere groep vetzuren die vooral veel voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, katoenzaadolie en sojaolie. Tegenwoordig consumeren we in verhouding meer omega 6 dan omega 3.

Avacado gevuld met tomaatjes en geitenkaas uit de oven

Omega 3 wereldwijd

Zoals te zien is op het kaartje rechts, zijn er dus heel erg veel gebieden in de wereld, waar de aanbevolen hoeveelheden niet gehaald worden! En veel van de weinige landen die wel in de goede hoeveelheden zitten, zijn landen die aan zee liggen, en dus een goede toevoer van verse goede vis hebben.

Omega 3 supplementen kopen?

Ben je niet zo’n liefhebber van vette vis of vind je het lastig om in te schatten hoeveel omega 3 je nu precies binnenkrijgt? Dan kun je als aanvulling op je voedingspatroon een omega 3-supplement gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken in de vorm van vloeibare visolie of algenolie.Veel mensen suppleren nog capsules, ik ben hier zelf geen voorstander van, en gebruik liever pure omega 3 olie.

Ik ben zelf jarenlang op zoek geweest naar een goede omega-3, vroeger kreeg ik dit thuis al, maar als ik dan op de fiets naar school zat boerde ik de zilte smaak op van de olie. Misselijkmakend was het. Wanneer het gaat oprispen dan kunnen de Omega-3 vetzuren in minder goede conditie zijn. Onze olie rispt niet op door een goede oxidatie-waarde.

Persoonlijk stel ik hoge eisen aan supplementen en dat doe ik zeker als het om visvetzuren gaat. De beste omega 3-supplementen voldoen voor mij daarom aan de volgende criteria:

 • – Ze zijn vloeibaar (dit is een kwestie van persoonlijke voorkeur)
 • – Ze zijn goed opneembaar door het lichaam
 • – Ze zijn duurzaam (MSC-gecertificeerd en gewonnen uit de snijresten van visfilet, zodat er geen extra vissen gevangen hoeven te worden)

Doe jij geen concessies aan je gezondheid en wil je precies zo’n omega 3-supplement kopen? Bekijk dan vooral even de verdere informatie en de webshop.

Laatst heb ik namelijk een nieuw omega 3-supplement gelanceerd waar ik helemaal achtersta! Hiermee krijg jij elke dag op een makkelijke manier de essentiële vetzuren binnen om je lichaam en brein optimaal te laten functioneren.

Lees hier waarom voedingssupplementen belangrijk zijn als aanvulling op een gezond voedingspatroon. 

*het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

***Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en eicosapentaeenzuur (EPA). 

“Na een week gebruiken merkte ik dat mijn energie veel beter was. Ik slaap beter en merkt dat ik rustiger ben in mijn hoofd” _______________________

- Jojanneke -

“We nemen het met het hele gezin. Na twee weken is de concentratie van mijn oudste zoon al beter, benieuwd wat het in de toekomst nog meer brengt.” _______________________

- Sarah -

“Laaiend enthousiast over de smaak. Vissmaak zit er niet aan en dat is fijn, nog nooit eerder tegengekomen. Ik ben benieuwd hoe het er na een maand verder mee staat.” _______________________

- Maria -

Schrijf je nu gratis in voor de nieuwsbrief en krijg mijn online Brain Balance masterclass t.w.v. € 49,- kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!