Deel onze Brain Balance-boodschap

en draag bij aan

een betere breinbalans bij kinderen! 

Brain Balance op school

Doe je met ons mee?

Op school leren kinderen schoolse vaardigheden. Denk aan rekenen, lezen en schrijven. Maar over datgene wat de allergrootste invloed heeft op hun leven – het brein – leren ze niets. Ik geloof sterk dat dit moet veranderen. Want van kennis over de eigen hersenen, hebben kinderen een leven lang profijt. 

Samen met neurowetenschapper Marcia Goddard ben ik daarom een initiatief gestart om meer bewustwording over het brein te creëren bij kinderen. Onder andere door het geven van concrete breintips en het aanreiken van praktisch toepasbare kennis. 

Het is onze droom dat breinkennis op scholen ooit een vast onderdeel wordt van het lesprogramma. Wij denken dat dit niet alleen nodig, maar ook realistisch is. Met dit nieuwe initiatief zetten we graag de eerste stap richting die gedroomde toekomst. Meer Brain Balance op scholen 

Sta jij helemaal achter onze boodschap? Help dan om deze te verspreiden! Dit kun je doen door de Brain Balance-brief die ik speciaal voor dit doeleinde heb opgesteld, te ondertekenen en te delen. Zo draag je samen met vele andere ouders, leraren en vooraanstaande breinexperts bij aan meer breinkennis en een positieve hersenprogrammatie bij kinderen. 

Ben jij een ouder of leerkracht en wil je in je gezin of klas graag concreet met breinkennis aan de slag? 

Mail, print, deel of hang in jouw school dan de nieuwe gratis Brain Balance-poster op. Deze poster staat vol met nuttige tips en belangrijke inzichten over de werking van het brein. Laat hieronder je mailadres achter en ontvang De Brain Balance-brief en de Brain Balance-poster als download.

Hoe leren kinderen leren?

Dit is een vraag die mij en vele breinexperts al lange tijd fascineert. Maar ook een vraag die relevanter is dan ooit tevoren. 

In het huidige schoolsysteem ligt de nadruk namelijk nog vooral op wat kinderen leren. Dat is weliswaar belangrijk, maar de wereld verandert overduidelijk in sneltreinvaart. De kennis van vandaag is alweer achterhaald door die van morgen. 

De toekomst vraagt dan ook om zachte in plaats van harde vaardigheden. Om mentale flexibiliteit en probleemoplossend vermogen, in plaats van foutloos rekenen en schrijven. Maar bovenal om een gezond brein in balans, dat is bestand tegen de overvloed aan prikkels in de moderne maatschappij. 

Waarom is Brain Balance op school zo belangrijk? 

Steeds meer mensen kampen met de symptomen van een brein in disbalans. Het aantal breingerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. 

Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk aan teveel stress, stilzitten, schermtijd en junk food. En aan te weinig slaapontspanning, beweging en gezonde voeding.  

Al deze oorzaken beginnen met een gebrek aan kennis over het brein en de dingen die het nodig heeft. Dit leren we onze kinderen niet op school en ook niet tijdens de opvoeding. En eigenlijk is dat heel gek. 

Onze hersenen sturen nagenoeg alles wat we doen aan en zijn verreweg de belangrijkste tool in ons lichaam. Ook heeft de balans in ons brein veel meer invloed op zaken als geluk, intelligentie en stressbestendigheid dan veel klassieke schoolse vaardigheden. 

Dus waarom is kennis van het brein op school eigenlijk geen vast onderdeel van het lesprogramma?

Waarom voorkomen beter is dan genezen

Aan de hoeveelheid kennis ligt het niet. We leven in een tijd waarin de neurowetenschap nog nooit zoveel wist over het brein. Tegelijkertijd worden de hersenen van kinderen meer belast dan ooit tevoren.  

Alleen door de laatste breinkennis met elkaar te delen en toe te passen, kunnen we het tij keren en breinproblemen op latere leeftijd voorkomen in plaats van genezen. Het meest effectief is dat in de kinderjaren, als de hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen zijn.  

Dit brengt ouders en scholen, die samen een grote invloed hebben op de vorming van kinderen, in een unieke positie om nóg meer verschil te maken in talloze kinderlevens. Juist school is immers de plek bij uitstek waar kinderen leren en zich ontwikkelen. Hier hebben ze een gezond brein hard voor nodig.  

Hoe optimaler de hersenen in balans zijn, hoe beter de kinderen zich op alle vlakken in het leven kunnen ontplooien en hoe gelukkiger ze worden. 


Programmatie in het kinderbrein 

Er zijn nog meer redenen om al op jonge leeftijd te investeren in kennis van het brein. Alles wat we in het leven als eerste leren, nemen we namelijk voor waarheid aan. Vooral in de eerste 8 jaar zuigen we als kind informatie op als een spons. Hiermee bouwen we aan ons paradigma ofwel onze breinwaarheid.

Dit paradigma is een fundamentele set van overtuigingen en waardelabels, die bepaalt hoe we de wereld zien en benaderen. Vaak blijven we deze persoonlijke waarheid de rest van ons leven trouw, want ons brein brengt uit energiebesparend oogpunt liever geen veranderingen aan in het paradigma. 

Ouders en leerkrachten hebben veel invloed op de vorming van deze hersenprogrammatie, omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de input in het kinderbrein. Hierdoor kunnen ze kinderen met de juiste informatie over het brein een stevig fundament voor de rest van het leven bieden. 

Doe jij op school met ons mee? 

Een beter brein begint met bewustwording. De beste tijd om in actie te komen, is daarom nu. Deel onze Brain Balance-boodschap en draag bij aan een betere breinbalans bij kinderen! 

Wil jij graag Brain Balance als gastles bij jou op school willen organiseren? Dan kan dat.  

Het is mijn missie om deze informatie naar welke leeftijd dan ook te verspreiden, dus van de basisschool, voortgezet onderwijs tot de universiteit. 

Heb jij hierin interesse? We hebben een aantal criteria waar je als school aan moet voldoen:   

  • Minimaal 100 personen  
  • Waarvan 80 kinderen (of studenten)  
  • Leraren, profesoren en ouders zijn ook van harte welkom! 
  • De school faciliteert de gastles (dus zorgt voor een goede ruimte om de gastles te geven en ook voor een goede communicatie tussen alle betrokkenen)

Voldoet jouw school aan deze criteria? Meld je hieronder aan voor een gratis gastles:   

Charlotte Labee