Charlotte Labee

Tinnitus: Wanneer je brein je gek maakt

Maar liefst 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking heeft Tinnitus. Ze horen geluiden die voor andere mensen niet hoorbaar zijn. Vaak gaat het om een suis, piep, brom -of fluitgeluid. Al zo’n twintig geleden werd duidelijk dat de oorzaak van Tinnitus in ons brein te vinden is. Nog altijd wordt er weinig onderzoek gedaan naar tinnitus, terwijl naar schatting een miljoen Nederlanders hier dagelijks last van hebben.

 

De piep in ons brein

In 1999 bracht de Colombiaanse neuroloog Rodolfo Llinás een studie naar buiten waarin bleek dat de oorzaak van tinnitus in ons brein gezocht moet worden. Toen der tijd was dit een baanbrekend onderzoek in het mysterie van Tinnitus.

Toch lopen onderzoekers keer op keer tegen problemen aan als ze Tinnitus patiënten in hokjes proberen te stoppen. Vooral bij mensen die al jarenlang kampen met tinnitus wordt het lastig om te herstellen. Dit heeft alles te maken met de overlevingsstand van het brein. Om te overleven maakt ons brein namelijk continu voorspellingen over de werkelijkheid. Zodra mensen al lang kampen met tinnitus wordt dit onderdeel van de voorspelling en dus van de werkelijkheid.

 

De wetenschap ontbreekt

Het storend geluid dat alleen jij kunt horen heeft vaak geen fysieke oorzaak. Zeker in de huidige maatschappij is dit knap lastig te begrijpen. Onze maatschappij draait immers op wetenschappelijk onderzoek en bewijs, anders is iets niet waar. Wat we heel zeker weten is dat tinnitus zeker wél waar is, mensen horen continu een ruis, piep of andere vervelende toon. Het geluid is er en het is ontzettend storend.

Naar mate van tijd is de wetenschappelijke wereld toch met een lijstje oorzaken gekomen, de fysieke oorzaak blijft nog altijd achterwege;

  • Ouderdom
  • Lawaai
  • Oorsmeer
  • Medicijnen
  • Infecties
  • Aangeboren

 

De vicieuze cirkel

Als je iemand kent die tinnitus heeft óf het zelf hebt (gehad) dan weet je hoe veel last iemand hiervan kan hebben. Tinnitus heeft vaak stress, slaapproblemen, angst of depressiviteit als gevolg. Deze symptomen zorgen er op hun beurt weer voor dat Tinnitus zal verergeren, zo beland je zonder dat je het in de gaten hebt al snel in een vicieuze cirkel.

 

Creëer ruimte

Dat er geen behandeling is komt hard aan. Tinnitus is een rot aandoening, daar kunnen wij helaas ook niets aan veranderen. Ervaringsdeskundigen vertellen wel dat rust & balans hun veel brengt. Zo merken ze dat meditatie of rustige muziek zorgt voor ruimte, ze leren het geluid er te laten zijn zonder het conflict ermee aan te gaan. Een brein dat verder in balans is zal Tinnitus niet weg kunnen nemen, maar de last ervan kan wel een stuk minder worden.

Daar zet ik me dagelijks voor in; Brain Balance. Een brein in balans is immers de basis voor een gezond en gelukkig leven. Leren mediteren? Klik hier.

Bestel Nu!

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde

Courgettepasta met asperge en zongedroogde tomaat

Benodigdheden 1 ui 2 teentjes knoflook 300 gr spinazie 1 rode paprika 200 gr courgette pasta 50 gr groene aspergetips rasp

Bieten bananenbrood

Benodigdheden 170 gram voorgekookte rode bietjes 4 (rijpe) bananen 3 eieren 150 gram speltmeel 25 gram rauwe cacaopoeder 80 gram walnoten

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!