Charlotte Labee

Waarom is persoonlijke ontwikkeling vaak moeilijk?

Waarom is persoonlijke ontwikkeling vaak moeilijk?

Persoonlijke ontwikkeling is de basis voor meer geluk in je leven. Want net als iedereen, wil jij jezelf op bepaalde vlakken graag veranderen.

Als dat lukt – en je ineens de dingen doet die je nooit voor mogelijk had gehouden – geeft dat naast een voldaan en gelukkig gevoel, veel zelfvertrouwen. Je begint te geloven dat je zelfs nóg beter kan.

Zo groei je stapje voor stapje naar een betere versie van jezelf en wordt het makkelijker om je dromen te bereiken.

Maar:

Waarom is persoonlijke ontwikkeling dan zo lastig?

Dat heeft (zoals bij zoveel dingen in het leven) alles te maken met je brein. Dat stuurt namelijk niet alleen je lichaam aan, maar is verantwoordelijk voor veel van wat je voelt, denkt en beslist.

Of je nu je kleren aantrekt, je tandenpoetst of boodschappen doet; veel dingen doe je zonder na te denken. Het zijn gewoontes die door meerdere keren herhalen zijn gevormd in de basale ganglia van het limbisch brein (een oud en onbewust hersengedeelte).

Elke keer dat je hetzelfde denkt, voelt of doet als in het verleden, versterk je in de basale ganglia de verbindingen tussen neuronen. Hoe sterker deze verbindingen zijn, hoe makkelijker het wordt om in het vervolg hetzelfde gedrag te vertonen. Superhandig, toch?

Maar dit kan ook tegen je werken

Bijvoorbeeld als je niet zo tevreden bent met jezelf of je aangeleerde gewoonten. Het is dan moeilijk om te veranderen, want de meeste dingen doe je automatisch.

Daarnaast ervaar je vaak innerlijke weerstand op het moment dat je vaste patronen in je leven aanpast. Deze weerstand kan tot uiting komen in uitstelgedrag, fysieke ongemakken of emoties zoals angst, ergernis of boosheid.

Waarom voel je weerstand bij verandering?

Ook dit komt voort uit een diepgeworteld mechanisme in het brein. Het ontwikkelen van nieuwe hersenverbindingen kost namelijk energie, terwijl je brein daar zo weinig mogelijk van wil verbruiken.

Jouw eerste prioriteit als levend wezen is overleven. Daarom streeft je brein naar zoveel mogelijk zekerheid.

Breken er ineens onzekere tijden aan – bijvoorbeeld omdat je fundamentele veranderingen maakt in je leven – dan zorgt dit in de amygdala voor stress. En die stress kan zelfs chronisch worden.

Gouden tip voor persoonlijke ontwikkeling

Nu je weet welke mechanismen in het brein jouw persoonlijke ontwikkeling bemoeilijken, kun je met deze kennis aan de slag.

Dezelfde mechanismen die ervoor zorgen dat jouw negatieve gewoonten zo sterk in je geworteld zitten, kun je namelijk ook aanwenden voor het aanleren van positieve gewoonten.

Dit principe staat ook wel bekend als zelfgestuurde neuroplasticiteit. Het betekent dat jij je brein zelf kunt stimuleren om zich te ontwikkelen en te veranderen.

En daar heb ik de ideale methode voor:

Het Golden Growth Model

In dit model leer jij om je leven in 6 stappen en 60 dagen structureel te veranderen. Je benut de neuroplasticiteit van je brein om je persoonlijk te ontwikkelen en nieuwe gewoonten stevig in jezelf te verankeren. Hierdoor gaat het volhouden van je goede voornemens je verrassend makkelijk af!

Kun je niet langer wachten en wil je direct starten met jouw persoonlijke ontwikkeling?

Schrijf je dan in voor het eenmalige en unieke jaarprogramma Update je hersenen met Brain Balance of neem alvast een voorproefje door mijn boek te lezen.

Ik ben superbenieuwd hoe jij jezelf de komende tijd persoonlijk ontwikkelt!

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!