Charlotte Labee

Waarom je brein regelmatig een online detox nodig heeft

Als er iets is waar ons brein niet op gebouwd is, is het wel de constante stroom van informatie die we tegenwoordig binnenkrijgen. Wat doen die prikkels met ons brein? Wat zijn de gevolgen? En kunnen we onszelf hiertegen weren?

Ik geef je een voorproefje uit mijn nieuwste boek ‘Overprikkeld Brein’.

 

Schaarste – overvloed
Het probleem in de huidige maatschappij is dat het brein vanuit schaarste zoekt naar een vervulling van onze interne processen, terwijl we in een wereld van overvloed leven. Dit maakt ons onrustig en gejaagd in het hier en nu. Ons brein is gericht op schaarste omdat vroeger alles schaars was. Voeding, water, rust, energie, prikkels… Maar tegenwoordig hebben we alles in overvloed, terwijl ons brein nog steeds denkt dat alles schaars is. Ons brein heeft daarom geen idee wat het met al die overvloed aan moet en schiet hierdoor in de stressmodus.

Onze telefoon draagt hier voor een groot deel aan bij, omdat online misschien wel de allergrootste overvloed aan prikkels is. We voelen ons als gevolg constant overweldigd en maken de verkeerde keuzes voor onszelf. De maatschappij speelt slim in op onze biologische angst voor schaarste en maakt ons zo verslaafden van prikkels, suiker, medicijnen, likes, enzovoorts.

 

(Online) prikkels in ons brein
En dat doet wat met ons brein. Ons breinfilter – ook wel de central executive genoemd – bepaalt welke prikkels worden doorgelaten tot ons bewuste, intelligente systeem, en welke worden opgeslagen in het onderbewuste. De dikte van je breinfilter bepaalt hoe goed deze zijn werk kan doen. Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe dikker je breinfilter. Als je slecht eet, niet goed slaapt of veel stress hebt, wordt je breinfilter juist dunner. En je breinfilter kan ook overbelast raken wanneer er te veel prikkels op afgevuurd worden: dan laat het alle prikkels door tot je bewuste systeem en ben je dus overprikkeld. Je kunt dit voorkomen door de informatie overload die je brein binnenkrijgt zoveel mogelijk te beperken.

 

Verlies van verbinding
Met telefoons is dat lastig. Die vuren namelijk duizenden prikkels op je af, de hele dag door. Het internet verandert letterlijk jouw brein in zo’n mate dat het zichtbaar is op scans, blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken. Deze verandering is met name de anterior cingulate te zien. Dit breindeel heeft verbinding met zowel het limbisch systeem (gevoel en emotie) als de prefrontale cortex (prikkelverwerking en planning). Bij overmatige internetgebruikers is de anterior cingulate niet alleen kleiner, maar blijkt ook de connectie tussen het limbisch systeem en de prefrontale cortex een stuk zwakker dan bij gematigde internetgebruikers.

Je gevoelens, emoties, prikkelverwerking raken allemaal uit balans en je verliest de verbinding met jezelf. Je gaat nóg meer afleiding in prikkels zoeken, om maar iets te kunnen voelen, met als gevolg een vicieuze cirkel van onrust. Dat blijkt ook uit het alsmaar toenemende gebruik van medicijnen zoals slaappillen en kalmeringstabletten in de Westerse wereld.

 

Verslavende apps
Denk jij dat social media het beste met je voorheeft? Of weet je ergens wel dat dit niet zo is? Apps zijn ontworpen om het brein maximaal te prikkelen en zo verslavend gedrag in de hand te werken. Uiteindelijk willen de bedrijven achter social media alleen maar zoveel mogelijk geld verdienen. Dit geld verdienen ze aan advertenties. Die advertenties moeten gezien worden, zo vaak mogelijk. Hoe bereiken ze dit? Door iedere gebruiker zo lang mogelijk en vaak mogelijk op hun app te krijgen. Onze verslaving is dus in het voordeel van deze apps. Likes, notificaties, bevestiging, inspelen op ons gevoel van FOMO (fear of missing out): het zijn allemaal manieren om ons afhankelijk te maken.

 

En nu?
Het moge duidelijk zijn: dit is een lastig verhaal voor ons brein. Gelukkig kunnen we ons brein trainen om minder gevoelig te worden voor al die prikkels en afleidingen. Hoe je dat doet, lees je in mijn boek ‘Overprikkeld Brein’. Ook geef ik deze week tips op mijn social media accounts, bijvoorbeeld hoe je informatie overload kunt beperken door regelmatig een social media en/of telefoon detox te doen.

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!