Charlotte Labee

Waarom zijn avocado’s zo gezond?

Brain food is géén dieet, maar een lifestyle. Het is belangrijk zoveel mogelijk seizoensgroenten te eten en daarom lichte ik deze maand voor jou de avocado uit! Waarom behoort die avocado tot het rijtje Brain Foods? En welke gezondheidsvoordelen heeft de avocado? Ik ga er in dit artikel dieper op in.

 

Ondersteunt het zenuwstelsel

Net als veel andere groenten bevat een avocado foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine die niet door het lichaam kan worden aangemaakt, we zijn dus genoodzaakt om foliumzuur uit onze voeding te halen. Foliumzuur wordt vaak ingezet tijdens de zwangerschap omdat het onder andere de groei van de foetus ondersteunt. Foliumzuur is tevens belangrijk voor de vorming van rode en witte bloedcellen en de ondersteuning van het immuunsysteem.

 

Darmgezondheid

Onze darmen noemen we ook wel ons tweede brein; onze darmgezondheid dient als een spiegel van onze algehele gezondheid. Gezonde vezels zijn van groot belang voor gezonde darmen en maar liefst 9 op de 10 Nederlanders krijgt dagelijks te weinig vezels binnen. Een avocado bevat veel gezonde vezels en draagt daarmee bij aan;

  • Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
  • Het voeden van de goede darmbacteriën
  • Het verhogen van de weerstand
  • Het bevorderen van de stoelgang

 

Gezonde vetten

Over vetten zijn er in de gezondheidswereld nog altijd veel discussies aan de gang. Onze hersenen bestaan uit maar liefst 60% vet en kunnen simpelweg niet goed functioneren zonder gezonde vetten binnen te krijgen. Wanneer we géén vetten binnenkrijgen, maakt het lichaam de vetten zelf aan. Helaas is dit voornamelijk ongezond verzadigd vet waarvan we in gewicht aankomen. Door voldoende gezonde vetten in onze voeding op te nemen voorkomen we dat ons lichaam ongezonde vetten aan gaat maken die ons in gewicht laat aankomen.

Avocado’s bestaan voor een groot gedeelte uit gezonde vetten. Ze versnellen de stofwisseling en zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel overvallen wordt met een eetbui.

 

Kalium en ons stressgehalte

Een avocado bevat maar liefst 450 milligram kalium, kalium is goed voor de bloeddruk, spieren én speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Onze bloeddruk zegt veel over onze gezondheid. Zo zorgt een hoge bloeddruk voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kun je met een lage bloeddruk last hebben van flauwte en duizeligheid.

Chronische stress – een van de grootste problemen vandaag de dag – heeft een enorme invloed op onze bloeddruk. Uiteraard is het fijn dat kalium bij kan dragen aan een gezonde bloeddruk en daarnaast vinden wij het belangrijk om in geval van chronische stress met de hele leefstijl aan de slag te gaan!

 

Avocado’s en ons brein

Last but not least; avocado’s zouden geen Brain Food zijn als ze niks voor ons brein deden! De onverzadigde vetten in avocado’s dragen bij aan de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit zorgt voor een verbetering in cognitieve functies. Tevens zorgen de antioxidanten luteïne en zeaxanthine voor bescherming tegen verschillende oogziekten.

 

Heb je al zin in avocado’s gekregen? Klik hier voor mijn gratis recept van Matcha wafels met avocado en feta! Meer over Brain Food? Bestel mijn Brain Food boek hier!

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!