Charlotte Labee

Wat kunnen we leren van oeroude volkeren?

De afgelopen jaren is het Tsimane volk al verschillende keren in het nieuws geweest; onder andere hun eetpatroon en gezondheid werden onder de loep genomen. Onderzoekers stonden versteld van de resultaten. Wie zijn deze mensen? Hoe gaat het met hun breingezondheid? En wat kunnen wij hieruit leren?

 

Het Tsimane volk

De Tsimane is een volk van zo’n 16.000 mensen die in het Boliviaanse Amazonegebied wonen. Het is een van de meest geïsoleerde inheemse volkeren van deze tijd. Hun leven lijkt veel op dat van vroeger; jagen, vissen en verzamelen.

Het volk leeft van de natuur en maakt geen gebruik van medische zorg, hoe staat het er dan voor met hun gezondheid?

 

De gezondheid van Tsimane

Al jaren geleden werd er een onderzoek naar buiten gebracht waaruit bleek dat 90% van de Tsimane-mensen geen enkel risico loopt op hartaandoeningen. Tevens bleek dat er over de hele wereld geen enkel volk is waarvan het hart zo traag veroudert als bij de Tsimane. In Nederland zijn er vandaag de dag maar liefst 1,5 miljoen mensen met chronische hart- of vaatziekten, dagelijks overlijden er 103 mensen aan de gevolgen hiervan.

Dit jaar zijn onderzoekers opnieuw afgereisd naar Bolivia, deze keer om de breingezondheid van de Tsimane te onderzoeken. Aan de hand van de snelheid waarop het hersenvolume afneemt kunnen we vaststellen hoe snel of langzaam een brein veroudert. Uit recent onderzoek bleek dat het hersenvolume van de Tsimane 70% langzamer afneemt dan ons hersenvolume. De Tsimane-mensen hebben een brein dat langer meegaat; de kans op dementie is kleiner en ook de cognitieve achteruitgang verloopt veel langzamer.

 

Gezonde leefstijl

In het kort; wéér een onderzoek wat ons met de neus op de feiten drukt. Onze leefstijl is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Het Tsimane-volk krijgt veel voedingsvezels, vis en groenten binnen. Tevens zijn ze het grootste gedeelte van de dag in beweging. Waar zij niét mee te maken krijgen zijn de stressprikkels van de moderne maatschappij.

Toen ik over dit onderzoek las werd ik opnieuw geconfronteerd met de schade die de moderne maatschappij ons brengt. Dat betekent overigens niet dat we het daar maar mee moeten doen. Samen kunnen we het tij keren, daar maak ik me hard voor!

 

Zet jij vandaag nog de eerste stap? Ga aan de slag met Brain Food, verander je breinprogrammering óf master jouw stress.

Bestel Nu!

Hoe houd ik mijn mond gezond? 6 tips

Bij een brein in balans komt meer kijken dan je denkt. Zo zijn niet alleen gezonde darmen, maar ook een gezonde

Courgettepasta met asperge en zongedroogde tomaat

Benodigdheden 1 ui 2 teentjes knoflook 300 gr spinazie 1 rode paprika 200 gr courgette pasta 50 gr groene aspergetips rasp

Bieten bananenbrood

Benodigdheden 170 gram voorgekookte rode bietjes 4 (rijpe) bananen 3 eieren 150 gram speltmeel 25 gram rauwe cacaopoeder 80 gram walnoten

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!