Charlotte Labee

Wat te doen bij depressie van je partner?

Ieder jaar krijgt maar liefst 8% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar of ouder te maken met een depressie. Niet alleen staat het leven van deze mensen zelf op de kop, maar dat geldt ook voor dat van de partner. Hoe kun jij je partner nu helpen als hij of zij een depressie heeft en wat kun je doen om tegelijkertijd je eigen Brain Balance te behouden? Lees de 4 tips in dit artikel.

Wat zijn signalen van een depressie bij je partner?

Daar waar een burn-out maatschappelijk gezien steeds meer geaccepteerd lijkt, hangt rond depressiviteit nog steeds een stigma. Dit is de reden dat veel mensen een depressie proberen te verbergen voor de buitenwereld en soms zelfs voor hun eigen partner. Toch zijn er verschillende signalen die kunnen duiden op een depressie bij je partner of op het ontstaan daarvan.

Het belangrijkste kenmerk van depressiviteit is een (intense) somberheid of neerslachtigheid gedurende een langere periode. Ook kan er sprake zijn van onder meer een verminderde levenslust, desinteresse, chronische vermoeidheid, vergeetachtigheid, angsten en gevoelens van schuld of machteloosheid. Dit komt omdat een depressie in de hersenen allerlei zaken verandert.

Hoewel bij depressiviteit vaak wordt gedacht aan psychische symptomen, is er vaak ook sprake van lichamelijke signalen. Denk hierbij aan klachten die veel mensen dagelijks negeren, zoals hoofdpijn, duizeligheid, spier- of gewrichtspijn, kortademigheid en hartkloppingen. Ook kan het zijn dat je depressieve partner een verminderd libido heeft, weinig slaapt en opvallend snel gewicht verliest.

Hoe kun je helpen als je partner depressief is? 4 tips

Voor iemand die depressief is, is het allereerst belangrijke om de depressie te erkennen en professionele hulp te zoeken. In het daaropvolgende behandeltraject kun jij als partner op verschillende manieren een steentje bijdragen. Dit zijn 4 tips om je partner te helpen als hij of zij depressief is:

1). Help met gezonde voeding

Brain Food bevat stoffen die het depressieve brein nodig heeft om optimaal te functioneren en weer terug in balans te komen. Jij kunt je partner helpen door het goede voorbeeld te geven en alleen gezonde boodschappen in huis te halen. Ook kun je voor jullie beiden bijvoorbeeld lekkere smoothies maken, wat een goede manier is om dagelijks makkelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

2). Stimuleer een gezonde levensstijl

Stress en overprikkeling spelen vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van een depressie. Je kunt je partner daarom stimuleren om samen ontspannende en ontprikkelende activiteiten te ondernemen. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld wandelen, yoga, meditatie en diverse vormen van beweging. Ook een regelmatig leefpatroon met vaste tijden voor slapen en ontwaken is cruciaal.

3). Ondersteun bij dagelijkse taken

Iemand die depressief is, werkt vaak geleidelijk toe naar het weer oppakken van dagelijkse taken en activiteiten. Je kunt je partner de ruimte geven voor zijn of haar herstel door praktische zaken zoals de boodschappen, afwas en schoonmaak te verzorgen. Neem je partner echter niet alles uit handen, want een gevoel van zingeving is bij depressiviteit belangrijk in het herstelproces.

4). Communiceer en geef complimenten

Wanneer je partner depressief is, is het essentieel om goed met elkaar te blijven communiceren. Blijf daarom het contact en de intimiteit zoeken, ook wanneer de ander dit niet uit zichzelf doet of zelfs onvriendelijk doet. Geeft daarnaast regelmatig complimenten voor de stappen die je partner zet in het herstelproces en de dingen die hij of zij zelf weer doet.

Hoe houd je je eigen brein gezond bij een depressieve partner?

De zorg voor een depressieve partner kan er al snel toe leiden dat jij de zorg voor jezelf verwaarloost. Wees hier daarom alert op en zorg ervoor dat je zelf niet in een burn-out of depressie belandt. Neem af en toe tijd voor jezelf om dingen te doen die je leuk vindt en bijdragen aan jouw Brain Balance. Praat ook met vrienden of familie over problemen die je normaal met je partner zou bespreken.

Belangrijk bij een depressie van je partner is dat je probeert te lezen en leren over de oorzaken van deze aandoening. Het bijzondere is dat dit de kans biedt om je bewust te worden van bepaalde patronen van jezelf, van de ander en van jullie samen. Deze inzichten en observaties kun je gebruiken in jouw reis van persoonlijke ontwikkeling om samen sterker uit deze uitdagende periode te komen.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Kun je maar niet ontspannen tijdens je vakantie? Dit zegt het over je brein

Herken je dit: heb je eindelijk die welverdiende vakantie, lijk je maar niet te kunnen ontspannen. Je brein blijft overuren draaien

Stress op de werkvloer: hoe voorkom je als werkgever burn-out?

Steeds meer mensen kampen met burn-out als gevolg van stress op de werkvloer. Dit ligt niet altijd aan een te hoge

3 redenen waarom visolie gezond is

Wanneer het over omega 3 gaat, gaat het vaak over visolie. Dat is begrijpelijk, want visvetzuren behoren tot de essentiële omega

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!