Charlotte Labee

Wat zijn de voordelen van omega 3?

Over de voordelen van omega 3 is al veel geschreven. Zo besprak ik in dit artikel eerder een aantal wettelijk toegestane gezondheidsclaims van omega 3 en de verschillen ten opzichte van omega 6 en omega 9. In de wetenschap zijn er echter voorzichtige of zelfs sterke aanwijzingen op andere gezondheidseffecten, waarvan ik 4 interessante op het gebied van Brain Balance voor je uitlicht.

1). Omega 3 kan ADHD-symptomen bij kinderen verminderen

Meerdere onderzoeken waaronder deze en deze lijken een verband te suggereren tussen ADHD bij kinderen en relatief lage niveaus van omega 3-vetzuren in het bloed. Volgens wetenschappers valt deze correlatie te verklaren doordat omega 3 rusteloosheid, impulsiviteit en hyperactiviteit kan verminderen. Meer daarover lees je onder meer hier, hier en hier.

Belangrijk om te noemen, is dat deze effecten nog niet sterk genoeg zijn onderzocht om als wettelijke gezondheidsclaim te mogen dienen. Wel zijn er al voorzichtige aanwijzingen dat omega 3 in de vorm van visolie een ondersteunende rol kan spelen in de behandeling van ADHD. Zie voor meer informatie hierover onder meer dit onderzoek.

2). Omega 3 kan helpen bij psychische klachten

Angst en depressie behoren tot de meest voorkomende mentale gezondheidsklachten in de moderne maatschappij. Interessant genoeg wijzen meerdere onderzoeken (zie onder andere hier en hier) erop dat geregelde omega 3-inname de kans op angststoornissen of depressiviteit kan verkleinen. Onderzoekers denken dat het omega 3-vetzuur EPA hiervoor effectiever is dan DHA.

Ook mensen met psychische stoornissen kunnen mogelijk baat hebben bij inname van omega 3. Niet alleen laat dit onderzoek een verband zien tussen psychische stoornissen en lage omega 3-niveaus, maar ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-consumptie symptomen van schizofrenie en bipolaire stoornis kan verminderen. Kijk voor meer informatie hier en hier.

3). Omega 3 kan Alzheimer en dementie bestrijden

Van het omega 3-vetzuur DHA is bekend dat het een rol speelt in het functioneren van de hersenen. Dit, dit en ditonderzoek lijken daarnaast te suggereren dat inname van omega 3-vetten de kans op Alzheimer en andere vormen van dementie kan verkleinen. Wetenschappers speculeren dat dit komt doordat omega 3 ouderdomsgerelateerde geestelijke achteruitgang zou remmen.

Hoewel we op dit gebied momenteel nog ver van wettelijk toegestane gezondheidsclaims zijn verwijderd, wordt er vanwege de voorgaande bevindingen steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar dit thema verricht. Interessant is in elk geval een studie die lijkt aan te tonen dat het brein van mensen die geregeld omega 3-rijke vis eten gemiddeld meer grijze stof bevat.

4). Omega 3 kan de kans op auto-immuunziektes verkleinen

Ook bij het verlichten van de symptomen van auto-immuunziektes kan omega 3 mogelijk een rol spelen. Denk hierbij onder meer aan een auto-immuunziektes zoals diabetes type 1, waarbij het afweersysteem van het lichaam de cellen aanvalt die in de alvleesklier insuline produceren. Wel moet hiernaar nog meer onderzoek worden verricht om het precieze mechanisme te verklaren.

Opvallend is in elk geval dat met name omega 3-inname in het eerste levensjaar een positief effect lijkt te hebben op het voorkomen van auto-immuunziektes. Dat blijkt onder meer uit deze en deze studie. Ook bij psoriasis en reumatoïde artritis zouden omega 3-vetzuren kunnen helpen. Eén ding is zeker: de komende jaren zullen er nog veel meer interessante onderzoeken over omega 3 verschijnen!

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!