Charlotte Labee

Welke mineralen zijn goed voor de hersenen?

Dat gezond eten goed is, weten we allemaal. Dat komt vooral omdat het goed is voor onze hersenen. De juiste brainfoods laten ons brein (en daarmee jou) optimaal functioneren.

Verantwoordelijk daarvoor zijn essentiële voedingsstoffen in brainfoods, zoals vitaminen en mineralen. Vorige week heb ik geschreven over de beste vitaminen voor de hersenen. Deze week wil ik het belang van mineralen met je bespreken.

Ongeveer 4% van ons lichaam bestaat uit mineralen. Ze komen voor in onze cellen, weefsels, enzymen en hormonen. Mineralen spelen een cruciale rol in het reguleren van je interne processen, maar helaas kan het lichaam ze niet zelf aanmaken. Het is daarom heel belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt uit wat je eet en drinkt.

Hieronder deel ik mijn top 4 van mineralen voor je hersenen en benoem ik de voedingsbronnen waar ze het meest in voorkomen. Mijn persoonlijke favorieten zijn:

  • Magnesium
  • Calcium
  • Zink
  • Selenium

Magnesium

Als ik maar één mineraal uit deze lijst zou mogen kiezen, dan zou het zonder twijfel magnesium zijn. De meeste mensen hebben tegenwoordig een tekort aan deze voedingsstof, doordat een te groot deel van ons moderne voedingspatroon uit bewerkte fabrieksvoeding bestaat.

Daarnaast zitten er in de groente van tegenwoordig (zeker in niet-biologische varianten) minder mineralen zoals magnesium. Dat komt omdat de landbouwbodem ten opzichte van vroeger is verarmd en uitgeput.

Magnesium wordt ook wel het antistressmineraal genoemd en dankt die bijnaam aan zijn bijzondere werking op de hersenen en het zenuwstelsel. Het mineraal heeft een kalmerend effect en daarom verbruikt je lichaam er in tijden van stress extreem grote hoeveelheden van.

Doordat veel mensen tegenwoordig chronische stress ervaren, is inname van een goed magnesiumsupplement geen overbodige luxe. Dit geeft niet alleen je gestreste brein verlichting, maar helpt ook om je spieren te ontspannen en laat je zo lekkerder in je vel zitten.

Nog niet overtuigd? Magnesium levert een cruciale bijdrage aan de omzetting van B-vitaminen in hun actieve vorm. Door het artikel van vorige week weet je waarom een goede werking van B-vitaminen zo belangrijk is!

Daarnaast speelt magnesium een rol in de overdracht van zenuwimpulsen en zijn er aanwijzingen dat het mineraal je geheugen verbetert. Ik kan nog wel even doorgaan… Voldoende inname van magnesium (uit natuurlijke voeding of een goed supplement) is echt essentieel voor Brain Balance!

Bronnen van magnesium: groene bladgroenten, avocado, broccoli, peulvruchten, zeewier, noten, rauwe cacao.

Mijn favoriete breinmagnesiumsupplement vind je hier.

Calcium

Calcium is een redelijk bekende voedingsstof die zijn bekendheid vooral dankt aan zijn aanwezigheid in melk. De zuivelindustrie laat geen kans onbenut om te benadrukken dat melk veel calcium bevat en dat dit mineraal goed is voor gezonde botten en tanden.

Belangrijk om te beseffen is dat melk calcium bevat omdat koeien gras eten. Groenvoer is een bron die van nature rijk is aan calcium. Helaas eten de melkkoeien van tegenwoordig weinig tot geen groen gras. Hierdoor is de hoeveelheid calcium in melk vaak lager dan in het verleden.

Naast zuivel zijn er daarom nog vele andere uitstekende bronnen van calcium. Denk aan groene bladgroentes bijvoorbeeld, maar ook paardenbloem, peulvruchten en noten. Zaak is om vooral veel te variëren.

Calcium heeft tal van functies en is na magnesium waarschijnlijk het belangrijkste ‘breinmineraal’ dat we uit voeding kunnen binnenkrijgen. Net als magnesium speelt dit mineraal een belangrijke rol in de overdracht van zenuwimpulsen. Ook reguleert calcium de aanmaak van neurotransmitters, die enorm bepalend zijn voor je gevoel van welbevinden en dagelijkse functioneren.

Doordat je lichaam calciumreserves opslaat in de botten, zul je minder snel tekorten ontwikkelen dan bij magnesium. Natuurlijk wil je er voldoende van eten om je botten niet te ‘beroven’ van deze waardevolle voedingsstof.

Bronnen van calcium: groene bladgroenten, noten, kaas, peulvruchten, zuivel.

Zink

Ook zink is een mineraal waar je hersenen van smullen. Met name de prefrontale cortex en hippocampus, want daarvan verbetert dit mineraal de doorbloeding. Daarnaast stimuleert zink een goede werking van het corpus callosum, dat de linker- en rechter hersenhelft met elkaar verbindt.

Een tekort aan dit mineraal wordt door wetenschappers in verband gebracht met verschillende neurologische en psychologische klachten. Zo zijn er afwijkende zinkniveaus gevonden in mensen met alzheimer en parkinson.

Daarnaast heeft zink een positieve invloed op je geheugen. Dat komt omdat het mineraal een essentiële rol speelt in de communicatie tussen hersencellen. Uit onderzoek blijkt dat de synaptische blaasjes in neuronen die gevuld zijn met neurotransmitters, grote concentraties zink bevatten.

Bronnen van zink: vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas, noten, zaden, oergranen.

Mijn favoriete zinksupplement vind je hier.

Selenium

Selenium is een belangrijke antioxidant die toxinen zoals zware metalen verwijdert. Zoals veel andere antioxidanten, bestrijdt het mineraal cognitieve stress en helpt het bij de afvoer van vrije radicalen. Naast het brein is selenium ook erg goed voor het zenuwstelsel en immuunsysteem.

Een bijzondere eigenschap van selenium is dat het bijdraagt aan een gezonde aanmaak van glutathion. Deze lichaamseigen stof zet je lichaam in om gifstoffen onschadelijk te maken, een optimaal energieniveau te behouden en laaggradige ontstekingen te bestrijden.

Tot slot is selenium cruciaal voor de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en adrenaline. Een te laag seleniumniveau kan daarom leiden tot een slechter humeur, stemmingswisselingen of zelfs symptomen zoals angst, depressie en burn-out.

Bronnen van selenium: vis, schaal- en schelpdieren, noten, eieren, oergranen, rijst, zuivel.

Meer informatie over hersenvoeding

Natuurlijk zijn er nog veel meer mineralen die een belangrijke invloed hebben op de hersenen. Maar door nu alvast te gaan letten op voldoende inname van de bovengenoemde 4, zet je een belangrijke stap naar een betere Brain Balance en een gelukkiger leven.

Kun je geen genoeg krijgen van dit soort weetjes over gezonde voeding en de hersenen? Bekijk dan zeker even mijn nieuwe Brain Food-boek, waarbij je leuke extra’s krijgt als je het nu alvast bestelt. Hier lees je wat je van het nieuwe boek kunt verwachten!

 

NIEUW: Bestel nu!

In welke voeding zit veel histamine?

Opgezwollen slijmvliezen, pijnlijke gewrichten, verwijde bloedvaten, hartkloppingen, slaapproblemen, jeuk, huiduitslag en benauwdheid. Het zijn veelvoorkomende klachten, waarvan slechts weinig mensen weten

Supplementen in de overgang: nut of noodzaak?

De meeste vrouwen komen rond hun 50e levensjaar in de overgang. De menopauze markeert het moment van de laatste menstruatie, waarbij

Wat doet een hersenschudding met het brein?

Circa 50.000 mensen belanden jaarlijks met een hersenschudding op de spoedeisende hulp. De oorzaken zijn divers; van een val van de

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' cadeau!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!