Charlotte Labee

Winterdip

Winterdip voorkomen: tips en supplementen

De dagen zijn korter, het is buiten frisser en de klok is onlangs een uurtje teruggedraaid. De winter komt eraan! Dat geldt daarmee ook voor de traditionele winterdip waar veel Nederlanders jaarlijks mee te maken krijgen. Maar zijn de symptomen hiervan eigenlijk en wat kun je doen om een winterdip te voorkomen? Hieronder mijn beste tips en een lijstje met natuurlijke anti-winterdip supplementen.

Wat is een winterdip? Zo herken je de symptomen

Schattingen laten zien dat minimaal een half miljoen Nederlanders elk jaar last heeft van een winterdip, ook wel de winterblues genoemd. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is een verstoorde biologische klok. Doordat het overdag langer donker is, maakt de pijnappelklier (epifyse) in het brein meer van het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor kan er een disbalans in het brein ontstaan.

Melatonine is een nuttig en noodzakelijk hormoon om je ’s avonds in slaap te laten vallen, maar werkt averechts als het dagelijks in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Je hebt dan constant behoefte om te slapen en kunt je vermoeid, futloos, prikkelbaar en somber voelen. Zelfs als je lang hebt geslapen, kun je ’s ochtends nog steeds moe wakker worden.

Winterdip of depressie: wat is het verschil?

Voel jij je met het korter worden van de dagen ook vaak neerslachtig of lethargisch? Dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat je last hebt van een winterdip. Volgens verschillende onderzoeken vertoont het gedrag van mensen met een winterdip en reguliere depressie namelijk sterke overeenkomsten.

Mensen met een winterdip en mensen met een depressie ervaren vaak vergelijkbare negatieve gevoelens en gaan soms gebukt onder een fixed mindset. Onderzoekers speculeren dan ook dat de intrede van de herfst of winter een reeds bestaande en sluimerende depressie kan aanwakkeren.

Wat te doen tegen een winterdip?

Denk je dat het in jouw geval gaat om een winterdip in plaats van een depressie? Dan zijn er verschillende dingen die je hiertegen kunt doen. Het meest effectief is het vaak om het probleem bij de wortel aan te pakken. Dat betekent zoveel mogelijk van de dingen doen, die je normaal in de winterperiode juist minder gaat doen.

Denk hierbij aan regelmatig naar buiten gaan (zodat je aan voldoende daglicht wordt blootgesteld), voldoende bewegen (desnoods met een paar extra dikke lagen kleding aan) en gezond eten (de juiste voedingsstoffen zorgen voor de aanmaak van geluksstofjes die een winterdepressie tegengaan). Probeer ook een vast slaapritme te creëren om je biologische klok weer te herstellen.

Winterdip voorkomen: de 6 beste supplementen

Zelfs als je alle bovenstaande tips opvolgt, kan het lastig zijn om je snel aan een winterdip te ontworstelen. Dat komt omdat je brein moet functioneren in een minder gunstige omgeving en hierdoor ontvankelijker is voor stress en een verminderde weerstand. Het kan daarom wel een steuntje in de rug gebruiken.

Die ondersteuning kun je je hersenen bieden met supplementen. De volgende 6 natuurlijke voedingssupplementen werken in mijn ervaring goed om de symptomen van een winterdip te bestrijden:

1). Vitamine D

De hersenen hebben verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren. Een van die vitaminen is vitamine D. Een tekort hieraan kan zorgen voor een gebrek aan het geluksstofje serotonine en dit wordt door onderzoekers in verband gebracht met een winterdip. Omdat we vitamine D rond de winterperiode lastiger uit zonlicht aanmaken, kan het geen kwaad om het te suppleren.

2). Omega 3

Omega 3-vetzuren staan bekend om hun humeurverbeterende effecten. Hierdoor zijn ze mogelijk ook geschikt om een winterdepressie te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld meer vette vis eten om de hoeveelheid omega 3 in je voedingspatroon te vergroten. Een makkelijk alternatief hiervoor is een omega 3-supplement dat je dagelijks kunt innemen.

3). 5-HTP

5-HTP is een aminozuur en een voorloper van de neurotransmitter serotonine. Het passeert makkelijk de hersenbloedbarrière en wordt in tegenstelling tot tryptofaan goed opgenomen in de hersenen. 5-HTP kan je geestelijke veerkracht ondersteunen en kan helpen om het typische gevoel van de winterblues te verzachten. In supplementvorm vind je het hier.

4). GABA

GABA is een neurotransmitter die wordt geassocieerd met de regulatie van slaap, stress- en angstgevoelens. Naarmate we ouder worden, maken we van nature vaak minder GABA aan. Dit kan bijdragen aan een winterdip en hierdoor is suppletie van GABA een prima optie. Ook kun je meer voeding eten die de aanmaak van GABA ondersteunt, zoals broccoli, bananen en walnoten.

5). Rhodiola

Rhodiola rosea (ook wel bekend als rozewortel) is een adaptogene stof die verlichting kan bieden bij vermoeidheid, stress en neerslachtige gevoelens. Effectief in supplementvorm is een hoog gestandaardiseerd extract met de werkzame stoffen rosavin en salidroside. Een rhodiolasupplement dat deze stoffen in de optimale verhoudingen biedt, vind je hier.

6). Saffraan

Saffraan is een kruid dat bijdraagt aan een toename van stemmingsgerelateerde neurotransmitters in het brein, waaronder dopamine en serotonine. Het wordt ook wel het rode goud genoemd. In combinatie met het aminozuur theanine kan saffraan de symptomen van een winterdip helpen voorkomen of bestrijden. Een supplement met deze synergetische combinatie vind je hier.

Wil jij meer weten over jouw brein en de winter? En heb jij moeite om de winter door te komen? Pre-order dan alvast mijn nieuwe Brain Balance Journal!
Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!