Charlotte Labee

Zó laat je beide hersenhelften samenwerken

Dat ons brein uit twee hersenhelften bestaat is waarschijnlijk geen nieuws voor je. Maar wat weten we nou écht over onze linker -en hersenhelft? En hoe kunnen we deze kennis toepassen in de praktijk?

 

Onze hersenhelften in het kort

Globaal gezien kunnen we het brein in tweeën splitsen. Onze linker -en rechterhersenhelft zien er hetzelfde uit, maar hebben erg verschillende functies.

 

Linkerhersenhelft: De linkerhersenhelft stuurt – vreemd genoeg – de rechterkant van je lichaam aan. Tevens is deze helft vooral belangrijk bij details, analytisch vermogen, taal en logica.

Rechterhersenhelft: De rechterhersenhelft stuurt de linkerkant van je lichaam aan en is vooral belangrijk voor creativiteit, emotie, intuïtie, ervaringen en het grotere geheel.

De samenwerking tussen de twee hersenhelften is ontzettend belangrijk. Bij heel veel dingen die we doen hebben we namelijk beide hersenhelften hard nodig. Wanneer je studeert is het dan ook belangrijk om bewust gebruik te maken van beide hersenhelften, waardoor het leren effectiever wordt.

 

Samenwerking

Waar vroeger werd gedacht dat ieder individu één dominante hersenhelft had, bleek in recent wetenschappelijk onderzoek dat niets minder waar is. Voor optimale balans en prestaties is het juist van ontzettend belangrijk dat de twee hersenhelften goed samenwerken. Dit leg ik je uit aan de hand van een simpel voorbeeld;

Als iemand je iets vertelt wil je dit graag begrijpen. Je linkerhersenhelft zorgt ervoor dat de taalkundige informatie aankomt en de rechterhersenhelft verwerkt de non-verbale prikkels zoals gezichtsuitdrukking en intonatie.

 

Brein in balans

Wél is het zo dat veel mensen tegenwoordig meer gebruik maken van de ene dan van de andere hersenhelft. Dit kan leiden tot disbalansen in het brein en daar is gelukkig een simpele oplossing voor!

Wil jij een brein in balans? Dan is het heel belangrijk om beide hersenhelften te trainen.

Train je linkerhersenhelft

  • Lees een boek
  • Leer een nieuwe taal
  • Maak een puzzel

Train je rechterhersenhelft

  • Doedel eens wat vaker
  • Probeer een nieuwe sport
  • Leer een nieuw instrument te bespelen

 

Wil jij nou écht aan de slag met Brain Balance? Wil jij je gedrag veranderen zodat je meer geluk en gezondheid in je leven kunt brengen? Kijk dan eens naar de Brain Balance opleidingen.

Koop je tickets!
Pre-order Nu!

Waar zit magnesium in?

Magnesium is een essentieel mineraal dat belangrijk is voor tal van lichamelijke en geestelijke processen. Denk hierbij onder meer aan hersen-

Wat is de oorzaak van PDS?

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) is de meest voorkomende chronische darmstoornis, vorige week deelde ik in een artikel al met je wat

Wat kun je doen tegen een depressie? 4 tips

Depressie is wereldwijd een oprukkend fenomeen. Miljoenen volwassen Nederlanders krijgen hiermee op enig moment in hun leven te maken en ook

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief en krijg het e-book 'Top 10 Brain Foods' kado!

Ontvang wekelijks tips & tricks over het vergroten van je breinkennis voor een brein in balans!